Twórcza przestrzeń z mfp®

Materiały promocyjne, Pfleiderer

Komin 73 to miejsce w warszawskim Soho Factory, w którym spotkały się trzy pracownie projektowe: Projekt Praga, SuperSuper i WWAA. Dawna hala fabryczna dziś służy jako biuro, ale gospodarze zachowali w dużej mierze jej surowy, industrialny charakter. Świetnie koresponduje z nim wykonana z płyty budowlanej mfp® wewnętrzna konstrukcja mieszcząca sale spotkań.

Wszystko rozpoczęło się wiosną 2012 roku od wystawy „ILUSTRACJA PL”, odbywającej się właśnie w Soho Factory. Spektakularna scenografia zaprojektowana z płyt budowlanych mfp® przez Jana Strumiłło i Marię Jeglińską (EEST) po jej zakończeniu miała trafić do ponownego przetworzenia w zakładach Pfleiderer. Jednak zanim to nastąpiło do firmy zgłosiło się kilka instytucji działających w Soho Factory z prośbą o możliwość wykorzystania pozostałych elementów. W ten sposób płyty mfp® zyskały kolejne scenograficzne wcielenia w Muzeum Neonów oraz galerii Leto. Z kolei Lokatorzy Komina 73 postanowili je przeznaczyć na wykonanie umeblowania w swoim biurze.

Półki i domki

Zmontowane z mfp® kubiki różnych rozmiarów stały się elementami składowymi biurek, regałów oraz ścianek dzielących poszczególne stanowiska pracy. Ta zmiana oraz potrzeby powiększających swój skład osobowy pracowni stały się inspiracją do powstania planu „wewnętrznej rozbudowy” i stworzenia miejsca potrzebnego każdej z nich do spotkań z klientami czy pracy w zespołach. Kłopot jednak polegał na tym, że poza szczytową częścią hali mieszczącą biuro, znajduje się w zasadzie otwarta przestrzeń, bez wydzielonych mniejszych pomieszczeń - surowa, nieogrzewana. Trzeba było znaleźć rozwiązanie, jak w szybki, prosty i niezbyt kosztowny sposób rozbudować biuro, tak by móc wykorzystać część ogromnej hali. Tak powstał pomysł na „domki” zbudowane z płyt budowlanych mfp®. Jego realizacja trwała ok. 3 miesięcy.

Wszystko się przyda

Prosta, geometryczna bryła pozbawiona jest zbędnych detali, a sama płyta została pozostawiona w swoim naturalnym kolorze. Stało się tak zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz „domków”. Sale spotkań doświetlają dodatkowo duże okna umieszczone od strony hali. Sytuacja odwraca się po zmroku, kiedy palące się w salach spotkań światło zamienia „domki” w świecącą rzeźbę w ogromnej przestrzeni hali.

W piętrowej konstrukcji każda z pracowni miała mieć swoją salę spotkań na parterze i dodatkowe pomieszczenie na antresoli. Wnętrza, które każda z pracowni urządziła według swojego własnego projektu i potrzeb, są miejscem ciągłych zmian: jednego dnia pojawiają siew nich designerskie meble, innego makiety najnowszych realizacji architektonicznych, trzeciego plakaty. Do sal na parterze wchodzi się od strony biura - każda z nich ma odrębne wejście - natomiast do pomieszczeń na piętrze od strony hali, schodami na antresolę.

We wszystkich projektach rewitalizacyjnych jakie mieliśmy okazję robić na terenie Soho Factory, pojawiał się wątek wykorzystywania zastanych czy odnalezionych elementów wyposażenia - od przemysłowych opraw oświetleniowych, po wtórne zastosowanie  betonowej trylinki. Stąd nasz niemalże odruch, aby odzyskać i powtórnie użyć płyty mfp® ze scenografii wystawy „ILUSTRACJA PL”. Tak się złożyło, że akurat wtedy planowaliśmy zrealizować w KOMINIE73 budowę tak zwanych domków - sal spotkań, mieszczących się obecnie w hali przylegającej do biura. Dodatkowo chcieliśmy zmontować w biurze regały na książki, stanowiące jednocześnie przegrody strefujące przestrzeń biura. Płyta mfp® wydawała się idealnym materiałem do obu tych zamierzeń. - mówi Marcin Garbacki z pracowni PROJEKT PRAGA.

By lepiej się pracowało

Głównym materiałem zastosowanym przy budowie „domków” w Kominie73 jest płyta mfp®. Gospodarze Komina wybrali ją zarówno ze względu na walory estetyczne, jak i na właściwości techniczne.

Rozbudowa biura w postaci niewielkich kubaturowo obiektów, zrealizowanych w niezależnej od głównej struktury budynku konstrukcji szkieletu drewnianego, została zaprojektowana w oparciu o istniejący funkcjonalny podział przestrzeni.

Każda z trzech pracowni potrzebowała wydzielonego, cichego miejsca do spotkań (z klientami i wewnętrznych), oraz niewielkiej przestrzeni, „samotni”, do pracy w skupieniu i ciszy dla 1-2 osób (istniejące biuro to zasadniczo jednoprzestrzenny open space o powierzchni ok. 300m2, w którym pracuje do 50 osób). Niewielkie salki zostały optycznie 'otwarte' dzięki dużym przeszkleniom, wychodzącym na halę - miejsce budowania prototypów, „brudnej” pracy. Samotnie, każda wyodrębniona jako bryła, zostały ustawione na poziomie +1, a ich rozbicie pozwoliło na uniknięcie efektu dużej, zwartej kubatury.

Płyta mfp® została pozostawiona niewykończona, jej surowy charakter harmonizuje z poprzemysłową architekturą budynku Komin 73. W istniejącej, otwartej części biura zostały zaprojektowane modułowe ścianki do wysokości 1,2m, pełniące funkcje magazynu podręcznych książek, katalogów i dokumentacji. Pochłaniając dźwięk i tworząc nieformalne oddzielenie wizualne, zwłaszcza dla siedzących ludzi, pozwoliły na wyciszenie, zapewnienie pewnej intymności w poszczególnych strefach a tym samym znaczące polepszenie warunków pracy.” - mówi Marcin Mostafa z WWAA.

Cicho i estetycznie

Realizacja w Komin 73 to tylko jeden z przykładów tego jak płyty mfp® można w ciekawy i niebanalny sposób wykorzystać nie tylko jako materiał typowo budowlany przeznaczony do wykonywania elementów typowo konstrukcyjnych, takich jak sztywne poszycie dachowe, stropy czy ściany, ale także wykorzystać jego walory estetyczne. Ciepły kolor naturalnego drewna połączony z surowością materiału ciekawie komponuje się z wnętrzem dawnej fabryki motocykli.

Dzięki płycie mfp® udało nam się stworzyć akustycznie odizolowane przestrzenie, co bardzo pomaga nam w codziennej pracy. Płyty mfp® mają również bardzo ciekawą strukturę, nieco surową, ale znacznie przyjemniejszą niż inne płyty wiórowe. Dzięki temu nadawała się idealnie do zbudowania regałów lub ścian. Kolor płyty dobrze koresponduje z całym charakterem naszego wspólnego biura. Oprócz walorów estetycznych oraz dźwiękowych płyty sprawdziły się doskonale jako element konstrukcyjny. Jesteśmy bardzo zadowoleni z ostatecznego efektu jaki uzyskaliśmy i możemy śmiało polecić płytę mfp® do podobnych zastosowań jak nasze.” - mówi Hanna Kokczyńska z SUPER SUPER.

    Więcej o:

Skomentuj:

Twórcza przestrzeń z mfp®