WASZE PROJEKTY: Dom za zieloną zasłoną

Dom za Zieloną zasłoną to kolejna alternatywa dla PRL-owskiej "kostki". Niedawno pokazywaliśmy ciekawą przebudowę z Wrocławia, autorstwa Kameleon Lab, dzisiaj prezentujemy projekt pracowni S3NS|Architektura, który zakłada budowę nowego domu w miejscu dawnych fundamentów. Aby obniżyć koszty architekci wykorzystują materiały pochodzące ze starego budynku.

 

 

Dom jednorodzinny z Wrocławia, który powstanie w miejscu istniejącej, typowej "kostki" to projekt Igora Kaźmierczaka (S3NS|Architektura) wraz z arch. Agnieszka Stańczyk i stud. arch. Karoliną Wójtowicz. Jest to drugi wariant koncepcji Domu we Wrocławiu, którego pierwsza wersja była prezentowana na stronach Bryły, jako projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie 20+10+X. Możecie zapoznać się z nim TUTAJ.

 

Działka, na której zlokalizowany jest budynek, leży w południowo-wrocławskiej dzielnicy Wrocławia - Krzyki. W jego otoczeniu znajduje się wiele podobnych domów z tego okresu, charakteryzujących się prostą i "pudełkowatą" bryłą. Istniejący dom to dwukondygnacyjny budynek o całkowitej powierzchni użytkowej 150m2. Jego stan techniczny oraz założenia funkcjonalne inwestora nie pozwalały na wykorzystanie tej konstrukcji, dlatego zdecydowano się na rozbiórkę i wtórne wykorzystanie części materiałów.

 

Dom "kostka" przed rozbiórką. Źródło: S3NS|Architektura

 

Koncepcja nowego budynku zakłada pozostawienie sutereny i nadbudowanie dwóch nowych kondygnacji na niezależnej nowej konstrukcji. Istniejąca "kostka" prócz kwadratowego planu posiadała, podobnie jak sąsiednie domy, wysuniętą poza obowiązującą linię zabudowy i podwyższoną względem przyziemia, strefę wejściową wraz z gankiem. Zapisy warunków zabudowy i zagospodarowania terenu mówiły o konieczności nawiązania do tej formy zabudowy.

 

 

Główną ideą projektu było wytworzenie otwartych i intymnych zewnętrznych tarasów, które w połączeniu z charakterem pomieszczeń we wnętrzu wytworzą wspólną całość. Część rekreacyjna sutereny otwarta w całości na zewnętrzny taras, który zacieniony i zagłębiony w terenie nabiera intymnego charakteru domowego wnętrza. Powyżej znajduje się połączony z salonem i również zadaszony zewnętrzny taras wypoczynkowy jako paralela miejskiej przyogrodowej werandy.

 

 

Program, podobnie jak w pierwszej koncepcji, zakładał umieszczenie w suterenie części rekreacyjnej wraz z pomieszczeniami technicznymi; na parterze części dziennej; oraz na piętrze - sypialni. Główne pomieszczenia domu otwierają się na ogród w całości. Zrezygnowano z otwierania się na boki ze względu na intymność domowników, a także na konstrukcję budynku. Mając na uwadze dążenie do zachowania prywatności domowników w budynku został zastosowany system okiennic, który pozwala na całkowite zasłonięcie przeszklonej fasady, oraz na zabezpieczenie przed nadmiernym nasłonecznieniem pomieszczeń.

 

 

Źródło: S3NS|Architektura

 

 

Fasada oraz okiennice wykonane z romboidalnych perforowanych paneli aluminiowych w kolorze białym. Wzór perforacji zaprojektowany został tak, by powtarzalność ornamentu poszczególnych paneli tworzyła z innymi nieprzerwaną całość, zaś kształt rombu wynika ze wzoru perforacji. Koronkowość fasady z założenia miała kontrastować z prostymi dużymi powierzchniami ścian budynku. Ściany sutereny zostały pokryte wąskimi pasami granitu z podwrocławskich kamieniołomów.

 

 

Jak zapewniają architekci, inwestor zdecydował się na budowę tej koncepcji, i obecnie trwają prace nad projektem budowlanym. Kwestia materiału elewacyjnego nie została jeszcze ostatecznie zatwierdzona. Projektanci mają nadzieję, że inwestor przekona się do zaproponowanych przez nich rozwiązań.

 

Czytaj więcej na stronie pracowni S  3  N  S

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ty też chcesz podzielić się z innymi czytelnikami swoją twórczością? Pamiętaj, że cały czas zbieramy projekty - najciekawsze zaprezentujemy w cyklu publikacji WASZE PROJEKTY.

 

Zapraszamy!

 

Jeśli chcesz nam przesłać swoje prace zrób to na adres:

brylujemy@gazeta.pl

Wizualizacje powinny być w formacie jpg.

Do projektów dołączcie krótki opis i kilka słów o sobie

 

DL

 

Zobacz także:

 

Młodzi, zdolni i z Polski - laureaci konkursu 20+10+X


Bliźniaki inne niż wszytkie z Wrocławia


Przebudowa domu kostki we Wrocławiu. Głosuj!

 


Więcej o: