Budynek schowany w ziemi

DL

Koncern naftowy BP konsekwentnie stara pokazać się opinii publicznej jako firma proekologiczna. To dążenie szczególnie wydać w architekturze rotterdamskiego biurowca firmy, który został w połowie zakopany w ziemi.

ekologia, holandia, group a, biurowiec, rotterdam. bp
Fot. Scagliola Brakkee, Rotterdam; Roos Aldershoff, Amsterdam; Źródło: GROUP A

Rafineria koncernu BP w Rotterdamie, jest najmłodszym tego typu obiektem w Holandii. Zadaniem jakie inwestor postawił przed architektami z pracowni GROUP A, było zaprojektowanie biurowca, którego architektura odzwierciadlałaby dynamikę branży, a jednocześnie tworzyła przyjazną i ekologiczną przestrzeń dla pracującego w nim personelu. Projektanci musieli również wziąć pod uwagę cele wizerunkowe firmy, która, szczególnie po katastrofie ekologicznej w Zatoce Meksykańskiej, stara się pokazać siebie opinii publicznej jako firma przyjazna środowisku naturalnemu.

Działka, na której wzniesiono biurowiec, należy do strefy przejściowej między zindustrializowanym terenem rafinerii, a pełnymi zieleni mokradłami Brielsemeer. Jest to optymalna lokalizacja ze względu na bliskość autostrady A15 oraz możliwość dalszego rozwoju na sąsiadujących nieużytkach.

Kantoor BP, Europoort, Rotterdam, GroupA architecten

Fot. Scagliola Brakkee, Rotterdam; Roos Aldershoff, Amsterdam; Źródło: GROUP A

Sam budynek posiada ciekawą formę, łączącą rzeźbę terenu z architekturą. Biorąc pod uwagę możliwość wybuchu na terenie rafinerii, projektanci z GROUP A, postanowili "okryć" część tego czterokondygnacyjnego biurowca, specjalnie w tym celu usypaną, sztuczną wydmą. Strona południowa budynku to przeszklona fasada zapewniająca wnętrzu dopływ światła słonecznego.

Charakterystyczna dla budynku sztuczna wydma, zaznacza swoją obecność także we wnętrzu biurowca i staje się częścią przestrzeni pracy. W szerokim, jasnym atrium stanowi łagodnie falującą ścianę, która pokryta została przez projektantów drewnianymi deskami o różnych rozmiarach i kolorach. Ten zabieg dekoracyjny ma tutaj ściśle określony cel. Ma on bowiem przypominać przekrój geologiczny skał, a w konsekwencji mówić o branży w jakiej działa koncern BP.

ekologia, holandia, group a, biurowiec, rotterdam. bp

Fot. Scagliola Brakkee, Rotterdam; Roos Aldershoff, Amsterdam; Źródło: GROUP A

Przestrzeń biurowa została rozplanowana po obu stronach atrium. Każde z pięter połączone jest ze sobą przewiązkami, ułatwiającymi komunikację między poszczególnymi skrzydłami budynku. Pokoje konferencyjne zostały zlokalizowane w autonomicznych bryłach, posiadających formę przeszklonych pudełek, porozrzucanych po całej wysokości atrium. Pozostała przestrzeń biurowa, jest rozplanowana na zasadzie open space, co przyczynia się do poprawy komunikacji, współpracy i kreatywności wśród pracowników.

 

DL

 

Zobacz także:


Architektura w Amsterdamie TOP 10


Dom z zielonego wzgórza, HIT czy KIT?


Płaskie wieżowce i pożeracze śmieci

 

Skomentuj:

Budynek schowany w ziemi