Zatankuj u Miesa van der Rohe

red.

Rewitalizacja stacji benzynowej? Czemu nie. W końcu mamy do czynienia z budynkiem zaprojektowanym przez samego mistrza modernizmu!

Stacja benzynowa na Nun's Island w Montrealu zaprojektowana przez Miesa van der Rohe została zrewitalizowana w 2011 roku wg. projektu kanadyjskiej pracowni FABG.
fot: arch-fabg.com

Jedyny taki projekt opracowany przez mistrza modernizmu

W 1969 roku na wyspie Nun's Island w Montrealu została zrealizowana stacja benzynowa Standard Oil zaprojektowana przez Miesa van der Rohe. Był to jedyny obiekt tego typu opracowany kiedykolwiek przez niemieckiego architekta.

Prosta stalowa konstrukcja prezentowała repertuar form charakterystycznych dla jego dojrzałej twórczości. Dwa proste pawilony oraz usytuowana pomiędzy nimi "wyspa" z dystrybutorami połączone zostały stalową konstrukcją zadaszenia. Elementy nośne zostały pomalowane na kolor czarny i stanowiły kontrast dla białego emaliowanego blaszanego podbicia dachu, które doświetlono rzędami lamp jarzeniowych. Z czasem pawilony adaptowane były do coraz to nowych funkcji, pieczołowicie zaprojektowane umeblowane zostało zdemontowane, a dystrybutory paliwa usunięte.

Od 2008 roku stacja benzynowa zaprojektowana przez Miesa stała bezużyteczna, a władze Montrealu zastanawiały się jak wykorzystać dzieło jednego z największych twórców modernizmu.

Stację benzynową zaadaptowała pracownia FABG

W 2011 roku kanadyjska pracownia FABG zaadaptowała stację na potrzeby Domu Pokoleń- miejsca spotkań dla młodszych i starszych członków lokalnej społeczności. Prosty program funkcjonalny wymagał stworzenia otwartych przestrzeni, w których obie grupy mogłyby się spotykać i działać.

Projektanci odtworzyli oryginalny układ stacji z dwoma przeszklonymi pawilonami. Większy przeznaczony został dla grupy seniorów, którzy w minimalistycznym wnętrzu grają w brydża, przygotowują wspólne posiłki, organizują wieczorki taneczne i wykłady. Ograniczenia stałych elementów wyposażenia pozwoliło na utworzenie przestrzeni elastycznej i wielofunkcyjnej. Mniejszy z pawilonów, przeznaczony dla młodzieży, został zaaranżowany w niemalże identyczny sposób.

Przywrócenie stacji pierwotnego charakteru

Architekci z FABG dążyli do przywrócenia stacji benzynowej jej pierwotnego charakteru ograniczając interwencje projektowe do niezbędnego minimum. Skorodowane stalowe elementy ścian kurtynowych zastąpione zostały nowymi, identycznymi z zastosowanymi oryginalnie przez Miesa van der Rohe.

Uzupełnione zostały ubytki w wątku ceglanych partii struktury. Projektanci przywrócili oryginalną monochromatyczną kolorystykę różnicując jednocześnie przestrzeń dla seniorów, która utrzymana została w bieli, oraz pomieszczenie dla młodzieży, gdzie dominującą barwą stała się czerń. Przywrócono białe świetlówki. Elementem unifikującym poszczególne transparentne partie Domu Pokoleń stała się konstrukcja dachu. Pomalowane na czarno masywne stalowe belki oraz biały sufit rozjaśniony mocnym światłem lamp przenikają przez szklane ściany pawilonów i zdają się lewitować.

Pokora wobec geniuszu Miesa van der Rohe

Rewitalizacja stacji benzynowej na Nun's Island wydaje się być idealnym przykładem adaptacji do nowej funkcji obiekty, który pozornie posiadał formę ściśle związaną z bardzo specyficznym przeznaczeniem. Pokora projektantów z pracowni FABG wobec geniuszu Miesa van der Rohe, świadomość pryncypiów modernistycznej architektury sprawiły, że udało się z powodzeniem ożywić zapomniany budynek, a jednocześnie zachować ducha oryginału.

Skomentuj:

Zatankuj u Miesa van der Rohe