Zamiast biurka w korporacji, własny gabinet w ogrodzie!

red

Shoffice to pawilon ogrodowy zaaranżowany na niewielkie biuro. Mieści się on na tyłach domku szeregowego z lat 50. w północno-zachodniej części Londynu. Drewnianą konstrukcję zaprojektowali architekci z pracowni Platform 5 Architects przy współpracy z projektantami z Millimetre, spełnili oni życzenie klienta, który chciał mieć oryginalnie wyglądające biuro, które dobrze odnajdzie się w domowym ogródku.

1 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe
2 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe
3 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe
4 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe
5 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe
6 z 6Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego
materiały prasowe

Przeszklone biuro zostało otoczone białym dębem amerykańskim. Stworzona struktura swym kształtem przypomina muszlę. Biały dąb amerykański posłużył także do wykończenia wnętrza niewielkiego, w którym znajduje się biurko do pracy oraz wnęka z półkami do przechowywania dokumentów. Dopływ światła dziennego do miejsca pracy umożliwiają dwa okna dachowe.

Cała konstrukcja jest stosunkowo lekka i została zmontowana na miejscu z wyprodukowanych wcześniej większych elementów.

Z uwagi na wyjątkowy kształt Shoffice, poszukiwaliśmy jednego materiału, z którego moglibyśmy wykonać dach, ściany oraz taras pawilonu. Płyty wykonane z białego dębu amerykańskiego idealnie sprawdziły się w tak różnych zastosowaniach. Celowo nie pokryliśmy środkiem zabezpieczającym drewnianej okładziny na zewnątrz pawilonu, aby w przyszłości drewno mogło w naturalny sposób zmienić barwę z jasnobrązowej w srebrno-szarą - mówi Patrick Michell z Platform 5 Architects.

Biuro wyrzeźbione z białego dębu amerykańskiego

Deski z białego dębu amerykańskiego, które wykorzystano wewnątrz pawilonu poddano olejowaniu, dzięki czemu udało się wydobyć głęboki kolor drewna. Wraz z upływem czasu kontrast wizualny pomiędzy wnętrzem a elementami zewnętrznymi pawilonu będzie stawał się coraz bardziej wyraźny.

Skomentuj:

Zamiast biurka w korporacji, własny gabinet w ogrodzie!