Dom podróżujący w czasie [METAMORFOZA]

Zabytkowy, XIX-wieczny budynek w Dreźnie odbył prawdziwą podróż w czasie. Architekci odnowili zrujnowany kompleks i osadzili go w realiach XXI wieku. Dom w nowych czasach dobrze się czuje

Projekt gruntownej modernizacji zabytkowego budynku opracowali architekci z lokalnej pracowni rd_architekten. Obiekt znajduje się na obrzeżach Drezna i pochodzi z końca XIX wieku. W sumie zabytkowy kompleks składa się z trzech budynków. Opracowując projekt przebudowy architekci musieli uwzględnić fakt, że budynek jest chroniony prawnie.

Do gruntownie wyremontowanej starej części dobudowano całkowicie nową, w której znalazła się strefa mieszkalna. Największym problemem architektów było zaprojektowanie łącznika, który w łagodny sposób będzie przenikał z nowej struktury do starej. Do połączenia obu brył wykorzystano szklaną konstrukcję. Lekki łącznik zapewnił harmonijne przejście między dwiema częściami kompleksu i jednocześnie pozwolił zachować ich funkcjonalną autonomię.

W historycznym budynku projektanci ulokowali biuro i pomieszczenia magazynowe. W nowej części znalazły się pokoje mieszkańców.

Przed i po przebudowie fot. Schüco

Ważnym elementem projektu było stworzenie efektu wzajemnego przenikania natury i wnętrza. Umożliwiła to działka, na której znajduje się obiekt. Okolica jest mocno zalesiona, a sam budynek znalazł się na malownicznym wzgórzu. By maksymalnie otworzyć strefę mieszkalną na ogród zastosowano wielkopowierzchniowe okna, drzwi i przeszklenia. Jedynie na stronie budynku mieszczącej strefę sypialni i łazienek przewidziano mniejsze, poziome okna.

 

ZOBACZ METAMORFOZĘ>>>

 

c


Więcej o:
Komentarze (9)
Dom podróżujący w czasie [METAMORFOZA]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • staq

    Oceniono 3 razy 1

    słabe to jak rozwodniony barszcz i nie chodzi tu tylko o kolor.
    Szkoda tego starego budynku, który też miał wartość historyczną oraz estetyczną - większą niz pozostawiony stary budynek i o wiele większą niż postawiony nowy

  • staq

    Oceniono 3 razy 1

    słabe to

  • Gość: asia

    Oceniono 18 razy 10

    absolutnie obrzydliwa dobudówka. Nie harmonizuje z starym obiektem obok. Lepiej było odremontować ten obiekt obok. Naprawdę nie wiem po co ludzie decydują się mieszkać w starym obiekcie skoro chcą mieć nowy dom.

  • Gość: Piotrek

    Oceniono 15 razy 3

    Ten kolor to na pewno nie pomysł projektanta tylko właściciela!
    Znam to niestety. Łosoś i brzoskwinka - flagowe kolory kiczu.
    Bryła za to świetna i zdaje się ekonomiczna.

  • innoarchitektura

    Oceniono 30 razy 18

    Bardzo prosty dom z dwuspadowym dachem i zupełnie obca do tego różowa a może łososiowa bryła??? Coś tutaj jest nie tak.

  • Gość: mkozina@interia.pl

    Oceniono 21 razy -7

    świetne !!!!

  • Gość: pavelski

    Oceniono 16 razy 4

    ....a właściwie dlaczego nie!

  • Gość: Wsiowy z nizin

    Oceniono 34 razy 6

    Dlaczego właściwie tą przebudową zajmują Państwo nasz czas?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX