Luksusowa willa na stoku koło Wiednia. Zobacz jak takie domy projektuje się w Austrii

Piotr Nef

W podwiedeńskim Klosterneuburgu na malowniczym stoku z widokiem na zieloną dolinę architekci z pracowni Project A01 architects stworzyli projekt luksusowej willi dla małżeństwa z dziećmi. W naszej galerii prezentujemy zdjęcia z realizacji budynku i pokazujemy jak w zachodniej Europie projektuje się domy o wysokim standardzie.

1 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
2 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
3 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
4 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
5 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
6 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
7 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
8 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
9 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
10 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
11 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
12 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
13 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
14 z 15
project A.01 architects ZT GmbH
15 z 15
project A.01 architects ZT GmbH

Skarpa na której zaprojektowany został ten luksusowy dom jednorodzinny zdeterminowała kształt budynku. Rzuty zostały rozplanowane w sposób przypominający swoistą zabawę poziomami.

Parter budynku to obszerna strefa dzienna na którą składa się duża kuchnia, jadalnia oraz salon o zwiększonej wysokości. Pomiędzy poszczególnymi strefami zróżnicowany jest poziom podłogi, która nieznacznie wznosi się zgodnie z wysokością terenu. W ten sposób mimo zachowania otwartej przestrzeni uzyskano czytelny podział wnętrza.

Zróżnicowanie wysokości posadzki parteru pozwoliło także na nadwieszenie pierwszego piętra niżej, niż gdyby cała była na takiej wysokości jak jej najwyższa część. Pierwsze piętro to część przeznaczona dla dzieci oraz pokój gościnny z osobną małą łazienką oraz biblioteka i pokój do nauki.

Pół piętra wyżej znajduje się część rodziców. Nadwieszona jest nad salonem, który dzięki wyniesieniu tej części domu zyskał dodatkową wysokość, a strefa rodziców będąca wciąż blisko strefy dzieci, jest jednak zupełnie osobną częścią domu.

Dookoła budynku znajdują się liczne tarasy oraz zewnętrzny basen. Ciekawostką jest zlokalizowane w ścianie basenu podwodne okno, które w interesujący sposób doświetla znajdującą się w tej części piwnicy salę do ćwiczeń.

Architekci zaproponowali także prawie 10-cio metrowy otwierany szklany dach nad częścią dzienną, dzięki czemu można ją łatwo zmienić w rodzaj wewnętrznego patio.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

Skomentuj:

Luksusowa willa na stoku koło Wiednia. Zobacz jak takie domy projektuje się w Austrii