Zaskakująca zmiana. Zwykły mały domek zmienił się w nowoczesne biuro [METAMORFOZA]

Piotr Nef

Holenderskie Emmen do niedawna było niedużą miejscowością o wiejskim charakterze. Ostatnich kilkadziesiąt lat przyniosło gwałtowny rozwój i dziś to już średni ośrodek miejski liczący ponad 50 tysięcy mieszkańców i będący lokalnym centrum. Zmiany demograficzne pociągnęły za sobą także zmianę architektury.

Nowy Pawilon w holenderskim Emmen
möhn + bouman bv

Działka, na której znajduje się zmodernizowany obiekt położona jest w centralnej części miejscowości. Wraz z przyległymi terenami została kupiona przez developera, który postanowił wybudować nowe osiedle mieszkaniowe, które zastąpi istniejącą zabudowę.

Cała inwestycja zakrojona jest na kilkuletni okres i część dzisiejszej zabudowy może jeszcze przez kilka lat być wykorzystywana. Firma postanowiła w jednym z domków urządzić swoje biuro.

Architekci z biura möhn + bouman bv dostali zadanie zmodernizowania obiektu, tak, aby swoją formą odpowiadał nowej funkcji i miał bardziej reprezentacyjny charakter.

Swoją pracę zaczęli od usunięcia narosłych z czasem dobudówek do budynku, a następnie po dokładnym zmierzeniu stworzyli trójwymiarowy model budynku. Na jego podstawie stworzyli rodzaj nowej skóry, która osłoniła istniejącą strukturę.

Nowym materiałem jest stal kortenowska uformowana w dynamiczną strukturę. Całość przecina pas laminowanego szkła. Aby zabezpieczyć okno przed rdzawymi zaciekami woda z dachu odprowadzana jest do ukrytej rynny. Na dachu zamontowano także świetlne punkty nawiązujące do kropli spadającego deszczu.

Poprzez wykorzystanie znajdujących się w pobliżu głazów i wkomponowaniu ich w specjalnie przygotowane wycięcia na elewacji całość sprawia wrażenie jakby narożnikiem nie stykała się z podłożem.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

Skomentuj:

Zaskakująca zmiana. Zwykły mały domek zmienił się w nowoczesne biuro [METAMORFOZA]