Coop Himmelb(l)au zwycięzcą konkursu w Chinach

Biuro projektowe wygrało konkurs na Museum sztuki współczesnej oraz wystawę planowania w Shenzhen w Chinach . Ich pracę wybrano spośród wielu ciekawych i równie dobrych projektów. Chcielibyśmy także zaprezentować niektóre z nich.

 

Warunki konkursu zorganizowanego przez władze zawierały dokładne wytyczne dla projektantów. Budynek MOCAPE (Museum of Contemporary Art and Planning Exhibition) miał mieć powierzchnię mniej więcej 80 000 m.kw. W tym około 38,500 m2 miało być przeznaczone pod samo muzeum, zaś około 19,600 m.kw pod wystawę. Resztę przestrzeni zajmie lobby, restauracje i inne przestrzenie użyteczności publicznej. Budynek musi posiadać dwie podziemne kondygnacje z czego wyższa ma służyć do wystaw zaś niższa jako magazyny czy garaże. Działka, która jest dostępna pod budowę wynosi niecałe 30 000 m.kw z czego tylko około 50% mogło być zabudowane. Także conajmniej 30% terenu musiało być pokryte zielenią. Maksymalna wysokość obiektu to 40 m. Po pełen spis wymagań zapraszamy na oficjalną stronę.

 

 

Coop Himmelb(l)au



Zwycięski projekt austriackiego biura Coop Himmelb(l)au oczywiście spełnia większość z tych kryteriów. Architekci zaprojektowali budowlę, której prawie cała elewacja jest szklana. Wykorzystano do budowy przyciemniane szkła oparte o konstrukcję z ciemnego anodyzowanego metalu. Opiera się ona w większej mierze na czterech głównych betonowych słupach (chociaż słowo słup nie oddaje w tym przypadku odpowiednich rozmiarów elementu). Dodatkowo w bryle umieszczone są liczne dodatkowe słupki podtrzymujące resztę konstrukcji. Warto przyjrzeć się także zadaszeniu obiektu. Dzięki specjalnej konstrukcji możliwe będzie doświetlenie obiektu naturalnym światłem dziennym. Często jest to nie możliwe w takich miejscach, ponieważ naturalne światło ciężko jest opanować. Po wejściu do obiektu zwiedzający znajdują się w olbrzymim lobby wokół ktorego znajdują się knajpy, bary, księgarnie czy sklepy z pamiątkami. Od wschodniej strony z budynku wychodzi pomost łączący muzeum ze znajdującym się po sąsiedzku odpowiednikiem polskich domów kultury dla młodzieży. We wnętrzu dokonany został następujący podział: muzeum znajdzie się na kondygnacjach pod ziemią, natomiast przestrzeń przeznaczona pod wystawy znajdzie się w lepiej doświetlonych, górnych kondygnacjach. Więcej na www.coop-himmelblau.at

 

 

Emergent

 

 

Pracą, która niestety nie dostała się do finału, był projekt biura Emergent. Podobnie jak architekci z Austrii, Emergent umieściło zarówno muzeum jak i miejsce do ekspozycji w jednej, obłej bryle. Każda z wystaw lub sal znajdowała by się w oddzielonych pomieszczeniach przypominających raczej lofty.

 

 

Emergent



Wśród finałowych prac znalazła się także praca kanadyjskiego architekta. Ta koncepcja przypomina trochę przepełniony zielenią labirynt. Obiekt miałby nosić nazwę Crystal Garden.

 

 

Khoury Levit Fong



Wstępne koszty projektu Coop Himmelb(l)au oszacowano na 257 milionów euro. Jeszcze nie wiadomo jednak kiedy prace nad projektem zostaną rozpoczęte, nie mówiąc już o dacie oddania.


TAG

Teraz zobacz Wnętrza

Więcej o: