Stacja paliw przyszłości

ucho

W trosce o środowisko naturalne, a może po prostu o poprawę własnego wizerunku jeden z największych koncernów naftowych świata postawił w Los Angeles nowoczesną stację paliw ogłoszoną mianem hiperekologicznej

Helios House
Eric Staudenmaier

 

Dotychczas połączenie terminów ''stacja benzynowa'', która z samej definicji nie służy specjalnie dobrze środowisku naturalnemu i ''ekologia'' wydawało się paradoksem. Północnoamerykański oddział BP zaprosił do współpracy architektów z biura Office DA, aby pokazać, że współistnienie tych pojęć jest jednak możliwe.

 

Położony przy skrzyżowaniu dwóch głównych arterii komunikacyjnych Los Angelespółnoc / południe oraz wschód / zachód - Helios House znajduje się na miejscu stacji benzynowej zbudowanej w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku. Ważnym celem projektu była przebudowa i odświeżenie oryginalnej stacji w sposób świadomy poprzez ponowne wykorzystanie starych i montaż nowych, trwałych materiałów.

 

 

Helios House, Los Angeles

Fot. losanjealous

 

Założenia konstrukcyjne oraz funkcjonalne budynku zostały zoptymalizowane pod kątem ekologii oraz minimalizacji szkodliwego wpływu stacji na środowisko. Wykorzystano na przykład pochodzące z recycklingu szkło, zastępując nim pewną część piasku, użytego podczas wytwarzania betonu. Zielony dach obsadzony lokalnymi roślinami, zapewnia skuteczną izolację, zmniejszając zapotrzebowanie na ogrzewanie lub chłodzenie. Poza tym rośliny, które znajdują się okolicy stacji, prowadzą do zmniejszenia emisji CO2 przez pochłanianie węglowodorów.

 

 

 

Eric Staudenmaier

Helios House, Los Angeles

Eric Staudenmaier

 

Dodatkowo na dachu znajduje się rozkładany stelaż wyposażony w 90 paneli słonecznych, które powodują zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Oryginalny kształt zadaszenia stacji stworzony ze 1653 paneli ze stali nierdzewnej, które zostały wstępnie zmontowane w 52 przenośne komponenty, co sprawiło, że ich montaż trwał tylko cztery tygodnie.

 

 

Helios House, Los Angeles

Eric Staudenmaier

 

Recykling puszek, papieru, butelek nawet starych telefonów komórkowych, jest umożliwiany dzięki pojemnikom dostępnym na stacji. Według twórców nacisk na ekologię projektu ma zachęcać ludzi do większego zaangażowania w te kwestie. Zatrudnienie architektów - wizjonerów do zaprojektowania stacji benzynowej dodaje odrobinę szaleństwa do tego, tak banalnego w większości przypadków, miejsca. Nawet jeśli jest to zwykły zabieg promocyjny , przykładanie uwagi do wyglądu przestrzeni publicznych w każdym wydaniu jest z pewnością działaniem godnym pochwały.

 

 

ucho

 

 Teraz zobacz Wnętrza

Skomentuj:

Stacja paliw przyszłości