Siedziba Sculp(IT) - czysty ekshibicjonizm

ucho

Czy dzielnica czerwonych latarni jest naprawdę dobrym miejscem do wybudowania wymarzonego domu?  

Sculp(it) - Antwerpia
Luc Roymans

 

Architekci z belgijskiego biura Sculp(IT) Silvia Mertens oraz Pieter Peerlings uważają, że jest miejscem wręcz idealnym. Okolica pełna ciemnych zaułków i niebezpiecznych uliczek została wybrana przez nich z premedytacją. Smaczku całemu projektowi dodaje fakt, że zdecydowali się oni na budowę w skrajnie nietypowej lokalizacji. Bo jak inaczej określić 2,4 metrową przerwę między istniejącymi budynkami? Jak to często bywa w sztuce architektury , ograniczenia mogą dać impuls do niezwykłych pomysłów.

 

Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

 

Konstrukcja czteropiętrowej plomby opiera się na stalowym szkielecie przytwierdzonym do sąsiadujących budynków. Jedynie fundamenty zostały wylane w standardowy sposób. Podłogi kolejnych kondygnacji wykonane zostały z drewna. Wykorzystanie ścian sąsiadujących obiektów pozwoliło zaoszczędzić nieco przestrzeni i uzyskać 60 m.kw. powierzchni budynku.

 

Parter zajmowany jest przez biuro będące jednocześnie główną siedzibą Sculp(IT) w Antwerpii. Twórcy, zainspirowani ekshibicjonistycznym "duchem" dzielnicy, zdecydowali się na pełne przeszklenia ścian frontowych...

 

Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

 

Drugi poziom budynku zajmuje kuchnia połączona z jadalnią. Cały budynek iluminowany jest za pomocą kolorowych neonów wywołując całkiem przyjemne wrażenia estetyczne i, co jeszcze raz nachalnie przypomnę, doskonale wkomponowując się w klimat okolicy.

 

Spiralne schody łączą poszczególne poziomy poprzez okrągłe otwory w sufitach gwarantując doskonałą akustykę pomiędzy piętrami.

 


Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

 

Czwarty poziom to przytulna sypialnia z łóżkiem i metalową muszlą toaletową. Nie jest wcale wykluczone, że pełnić może ona również funkcję nocnego stolika. Dość odważne rozwiązanie współgra jednak doskonale z całokształtem wizerunku opisywanego budynku.


Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

 

Najlepsze zostawiamy jednak, jak to zwykle bywa, na koniec. Wbudowana w dach pełnowymiarowa wanna z jacuzzi rekompensuje mieszkańcom wszystkie ewentualne uciążliwości związane ze wspólnym życiem na małej przestrzeni. Czy nie można sobie bowiem wyobrazić, że pozbawiony jakichkolwiek barierek ani ograniczeń ostatni poziom budynku jest tak naprawdę ogromną, sięgająca po horyzont przestrzenią, gigantyczną łazienką?

 

Jeśli się jest awangardowym architektem z pewnością można....



Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans


Sculp(it) - Antwerpia

Fot. Luc Roymans

 

 

ucho

 

Pociągają Cię nietypowe domy? Zobacz także:

 

Egzotyczny Orchid House

 

Dom na wodzie we Wrocławiu

 

Lofty

 

 

Teraz zobacz wnętrza

Skomentuj:

Siedziba Sculp(IT) - czysty ekshibicjonizm