Galeries Lafayette Berlin

Radeo

Centra handlowe w Polsce zazwyczaj charakteryzują się nudnymi pozbawionymi okien fasadami z tanich materiałów, skrywającymi tysiące metrów indyferentnej przestrzeni korytarzy i niekończących się łańcuchów witryn. Projekt tegorocznego laureata nagrody Pritzkera - Jeana Nouvela dla Galeries Lafayette Berlin pokazuje, że niekoniecznie musi tak być.

1 z 1

 

 

Zlokalizowane przy Französischestrasse, w samym centrum Berlina, nieopodal słynnej alei Unter den Linden prowadzącej spod Bramy Brandenburskiej do Wyspy Muzeów, Galeries Lafayette w niczym nie przypominają typowego współczesnego centrum handlowego. Ich całkowicie przeszklona, podwójna (twin-face) fasada ze znakomitymi detalami raczej przywodzi na myśl biurowiec wysokiej klasy niż wielopoziomowy sklep.

 

Galeries Lafayette, fot. R. Gajda

Widok od strony Friedrichstrasse, fot. R. Gajda

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

Zwieńczenie budynku, fot. R. Gajda

 

Projekt berlińskiej filii znanego paryskiego domu handlowego był częścią dużej kampanii inwestycyjnej, w ramach której zagospodarowano trzy sąsiadujące ze sobą i połączone podziemiami kwartały wzdłuż ulicy Friedrichstrasse od Französischestrasse do Mohrenstrasse. Projekt Jeana Nouvela dla budynku mieszczącego Galerie (a także przestrzeń biurową i 900 m2 mieszkań), którego oficjalna nazwa to Quartier 207, stanowi akcent otwierający ten zespół zabudowy, a narożnik ulic Französische- i Friedrichstrasse stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych widoków miejskich Berlina.

 

 

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

Narożnik Franzoesische- i Friedrichstrasse, fot. R. Gajda

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

fot. R. Gajda

 

Intrygujące jest także wnętrze budynku, w którego planie rzucają się w oczy stożkowate struktury przecinające po kilka pięter i zapewniające doświetlenie światłem dziennym głębokich traktów handlowych, a na trzech najwyższych piętrach - biurowych.

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

fot. R. Gajda

 

Przez największy z tych stożków można zobaczyć wszystkie kondygnacje budynku, jednak poza parterem są one schowane za szkłem. Dzięki takiemu rozwiązaniu stożek ten nie staje się kominem i nie zaburza cyrkulacji powietrza w budynku, a do wnętrz biurowych nie przedostaje się hałas z części handlowej obiektu.

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

fot. R. Gajda

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

Food court na poziomie -1, fot. R. Gajda

 

Wewnątrz budynku zaprojektowano właściwie każdy detal wykończenia. Szczególnie ciekawe są elementy oświetlenia, które potraktowany w bardzo indywidualny sposób - inaczej w nadziemnej części budynku a inaczej w korytarzu podziemnym łączącym kolejne kwartały zabudowy.

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R. Gajda

fot. R. Gajda

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R Gajda

fot. R. Gajda

 

Nowością w wyglądzie zewnętrznym budynku jest ?zielona ściana". Nad głównym wejściem, w miejscu, gdzie wcześniej przez kilka lat wisiał duży ekran diodowy, w zeszłym roku zainstalowano pojemnik z ziemią i roślinami, które wyrastają równolegle do ulicy, tak, jakby siła grawitacji odkręciła się o 90 stopni.

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R Gajda

fot. R. Gajda

 

Ten widowiskowy detal to powtórzenie słynnego rozwiązania z elewacji innej realizacji Jeana Nouvela - Musée du quai Branly w Paryżu, któremu poświęcony będzie tekst na Bryle za trzy tygodnie.

 

Galeries Lafayette Berlin fot. R Gajda

fot. R. Gajda

 

Szczególnie ciekawie Q207 prezentuje się w nocy, kiedy to pasy stropowe zostają podświetlone wzdłuż całego budynku.

 

fot. Sebastian Niedlich (Grabthar)

 

Choć budynek ten został oddany do użytku już w roku 1996, to jego ponadczasowa nowoczesność wciąż stanowi wyznacznik dla nowopowstającej zabudowy Berlina.

 

Radeo

Zobacz także:

Wodny Świat Jeana Nouvela

Centrum Handlowe Agora

Caixa Forum w Madrycie

 

Skomentuj:

Galeries Lafayette Berlin