Mieszkaniówka w Kopenhadze

Mountain Dwelling autorstwa Duńczyków z  BIG Architects, to zaskakujące połączenie budynku mieszkalnego i parkingu.

 

Obiekt jest niecodziennym, symbiotycznym, jak twierdzą twórcy, połączeniem parkingu i bloku mieszkalnego. Architekci postanowili przeciwstawić się nudnemu, duńskiemu ukształtowaniu terenu i wpadli na pomysł, aby budynek postawić na szczycie sztucznej, betonowej góry - tyle, że tą górą stał się kilku piętrowy parking samochodowy.

 

 

Mountain Dwelling / BIG Architects

 

 

80 niewielkich mieszkań układa się kaskadowo od pierwszego do jedenastego piętra. Wszystkie apartamenty wyposażone są w mniejsze lub większe ogrody i tarasy zaopatrywane w wodę za pomocą rozbudowanego systemu nawadniającego. Budynek mieści również 480 miejsc postojowych dla samochodów. Miejsca te znajdują się nawet na ostatnim piętrze.

Według twórców takie rozwiązanie umożliwia przynajmniej w pewnym stopniu doznanie klimatu towarzyszącego mieszkańcom przedmieść, daje namiastkę niezależnego domu z własnym ogrodem i parkingiem tuż obok. Łączy podmiejski styl życia z miejską gęstością zaludnienia.

 

Obiekt znalazł się w gronie nominowanych do tegorocznej nagrody imienia Miesa van der Rohe.

 

 

asia

 

 

Zobacz także:

Mies van der Rohe Award - 8 nominacji

Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej

Mies van der Rohe Award - polskie nominacje

 

Więcej o:
Skomentuj:
Mieszkaniówka w Kopenhadze
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX