The Villa - niekonwencjonalny dom kultury

asia

Projektanci z londyńskiej pracowni FAT - Fashion Architercure Taste - udowodnili, że miejsce spotkań i integracji mieszkańców miasta XXI wieku wcale nie musi wyglądać jak szare domy kultury czy wiejskie remizy.

kolorowa architektura, holandia, FAT
Centrum kultury - The Villa
Fashion Architecture Taste

 

W Hoogvliet - mieście należącym do okręgu Rotterdamu - w samym sercu parku Heerlijkheid zaprojektowali dom kultury, którego bryła może nie stanowi innowacji formalnej, ale wykończenie i projekt przestrzeni wokół, robi wrażenie nie tylko na dzieciach.

 

 

Fashion Architecture Taste, The Villa

Fashion Architecture Taste, The Villa

 

 

Obiekt mieści w sobie sporą salę, którą można wykorzystać w dowolny sposób, biura i kawiarnię. Projekt zakładał stworzenie architektury publicznego użytku na miarę XXI wieku dla podmiejskiej społeczności. Intencją twórców było nie było jednak przytłoczenie parku bryłą , która skupiałaby na sobie całą uwagę, wręcz przeciwnie - przyjaznym wyglądem miała przyciągać do siebie jak największą ilość ludzi.

 

Bowiem The Villa to nie kolejny kolorowy budynek mający za zadanie jedynie rozweselić przygnębionych życiem Holendrów. Jest to część większego projektu kulturalno - społecznego, którego celem jest rewitalizacja miasta i aktywizacja jego mieszkańców w każdym wieku. Ma skłonić ich do zmiany system myślenia z NiMBY (Not in My Backyard - Nie na moim podwórku) na WiMBY! (Welcome into My Backyard! - Witam na moim podwórku!).

 

Rola mieszkańców Hoogvliet nie kończy się na biernym korzystaniu z dobrodziejstw domu kultury (koncerty, przedstawienia, możliwość organizacji uroczystości rodzinnych itp.) do ich zadań będzie należało również zarządzanie i sprawowanie opieki nad willą.

 

 

Formą The Villa przypomina hangar czy jak twierdzą twórcy - stodołę, jednak jej drewniane zdobienie w tym wypadku pełni nie tylko funkcję dekoracji, ale również przywołuje industrialną przeszłość Hoogvliet. Natomiast odwołania do elementów natury -  umieszczone nad wejściem stylizowane drzewa - przywodzą na myśl sielankowe i radosne idee, na których opierał się projekt powstania Nowego Miasta.

We wnętrzu budynku - równie sielankowym - postanowiono zaakcentować ?szkielet" wspomnianej stodoły, malując stalowe belki na różowo. Ten kolor pojawia się również w wielu zewnętrznych elementach kompozycji przestrzennej.

 

The Villa została nominowana do nagrody World Bulding of the Year 2008 na World Architecture Festival w Barcelonie.

 

 

Więcej o kolorowej architekturze już niebawem - czytaj BRYŁĘ !

 

 

asia

 

 

 

Zobacz także:

 

 

Błękitna wioska na dachu

 

 

Projekt Centrum kultury i amfiteatru

 

 

Kolorowa fasada od Sauerbruch Hutton

 

 

Skomentuj:

The Villa - niekonwencjonalny dom kultury