Art Home w Paryżu - sztuka razy trzy

Jaki jest przepis na niepowtarzalny wieczór w Paryżu? Kolacja w Art Home - designerskiej restauracji dostawionej na dachu Palais de Tokyo. Francuzi wymawiają jej nazwę jako "arome", być może dlatego, że cała koncepcja pawilonu odwołuje się do zmysłów. Zobacz wideo jak powstawał >>

 

 

Na kulinarnym szlaku francuskiej stolicy niewiele jest tak ciekawych przystanków jak restauracja Nomiya. To miejsce wyjątkowe z dwóch powodów. Po pierwsze - lokalizacja na dachu Palais de Tokyo, skąd rozciąga się niczym niezakłócona panorama miasta z Wieżą Eiffla. Drugim to idea syntezy trzech typów sztuki: wzornictwa, ogrodnictwa i sztuki kulinarnej.

 

 

Projekt Art Home (Francuzi wymawiają jego nazwę jako aroma), powstał w wyniku współpracy firmy Electrolux z paryskim centrum sztuki nowoczesnej Palais de Tokyo. Do jego realizacji zaproszeni zostali znani, francuscy artyści: Laurent Grasso, Gilles Stassart i Pierre-Alexandre Risser. Każdy z nich odpowiedzialny jest za jeden obszar działalności Art Home: Grasso za projekt skyboxu, Stassart za serwowaną w Nomiya kuchnię, Risser za stworzenie miejskiego ogrodu warzywnego.

 

Moduł restauracji Nomiya wykonano w zakładach Normetal w Cherbourgu...

 

 


Źródło: Electrolux

 

...a następnie przetransportowano go do Paryża drogą lądową:

 

 


Źródło: Electrolux

 

Moduł umieszczono na dachu Palais de Tokyo za pomocą żurawia samochodowego:

 


Źródło: Electrolux

 

 

Art Home to jednak nie pierwszy tego typu projekt, który został zlokalizowany na słynnym już dachu Palais de Tokyo. W zeszłym roku, w ramach artykułu Noc pełna wrażeń, Bryła opisywała podobną instalację - zaprojektowany przez szwajcarskich artystów - Sabinę Lang i Daniela Baumanna - hotel Everland.

 

 

Podobnie jak w przypadku opisywanego wówczas hotelu, także i Art Home na charakter czasowej instalacji, i stanowi raczej funkcjonalne dzieło sztuki, aniżeli komercyjną restaurację. Nomiya dysponuje bowiem miejscem dla jedynie 12 osób, a goście obsługiwani są na zasadzie table d'hete. Przestrzeń kuchenna, w której przygotowywane są posiłki, nie jest jednak oddzielona od przestrzeni jadalnej, co daje możliwość obserwowania pracy kucharzy "na żywo".

 

 


Źródło: Electrolux

 

Z racji dużej popularności restauracji, a także z powodu ograniczonej możliwości podejmowania gości, rezerwacje przyjmowane są z miesięcznym wyprzedzeniem. Można ich dokonywać za pośrednictwem dedykowanej strony internetowej www.art-home-electrolux.com.

 

 

 

dll

 

 

Zobacz także:

 

Noc pełna wrażeń

 

Niewidzialny domek na drzewie 

 

Renowacja w stylu COPY - EDIT 

 

 

Więcej o: