Willa jak pączek z dziurką

Holenderskie domostwa często zaskakują oryginalnością. Tak jest też z Villa Meindersma, domem jednorodzinnym projektu pracowni De Architekten Cie. Niby to zwyczajny budynek, trochę jak wiejska stodoła, tyle że zgina się on wokół okrągłego patio, tworząc formę obwarzanka z dziurką!

 

 

Villa Meindersma zajmuje działkę na końcu ślepej uliczki w dzielnicy willowej, na skraju miasteczka Haaksbergen w północnej Holandii. Jak okoliczne domy ma dwuspadowy dach i naturalne materiały pokrycia - fasady i połacie dachowe licuje łupek, natomiast dwie ściany szczytowe cegła. Wszystko wskazywałoby na opis kolejnego zwyczajnego domu, jakich wiele w okolicy, gdyby nie kształt. Bryła budynku zagina się bowiem wokół okrągłego patio, tworząc formę gigantycznego pączka z dziurką, może lekko nagryzionego, bo wewnętrzne patio otwiera się wąskim prześwitem na zewnętrzną przestrzeń.

 

 

Ten zabieg zdefiniował całą przestrzeń budynku. Dom jest introwertyczny, z zewnątrz ma pełne ściany prawie zupełnie pozbawione okien, z wyjątkiem wąskich, biegnących przy podłodze pasów szkła. Natomiast od strony patia jest zupełnie otwarty i przeszklony na całą wysokość elewacji.

 


Zewnętrze budynku i jego środek rozwiązano na zasadzie kontrastu. Bowiem będąc poza budynkiem dostrzega się jego chropowatość i szorstkość naturalnych materiałów, we wnętrzu króluje zaś biel, gładkość ścian i betonowej posadzki.

 

 

 

 

Villa Meindersma liczy 400 metrów kwadratowych. Dzięki stalowej konstrukcji jego ścian zewnętrznych i dachu wnętrza można było rozwiązać w dowolny sposób. W zasadzie po wejściu otwiera się jedna, olbrzymia, zaginająca się przestrzeń dzienna, w której różne strefy zajmuje kuchnia, jadalnia, pokój dzienny oraz miejsce do pracy. W tym miejscu dach się podwyższa dając sporą wysokość pomieszczenia aż po sam pułap dachu. Ciekawych efektów świetlnych dodaje biegnący przy kalenicy półkolisty świetlik dachowy. Na końcu rogala znajduje się strefa nocna z główną sypialnią i łazienką.

 

 

Budynek ma też kondygnację piwniczną, która ma jednak olbrzymie okna otwierające się na zewnątrz ?pączka?, bowiem obniżono w tym miejscu poziom gruntu. Tutaj znalazły się pokoje dla dzieci oraz pokój rekreacyjny.

 

 

Dzieło projektantów z De Architekten Cie. to ciekawy przykład nowej typologii w budownictwie jednorodzinnym, łączący linearne rozwiązania, w domu porusza się po obwodzie pączka, z założeniami centralnymi, gdzie patio pełni funkcje serca budynku i pokoju dziennego pod gołym niebem.

 

 

Zobacz WNĘTRZA DOMU >>

 

wolf

 

 

Zobacz też:


Kawiarnia jak sztuczna wydma

 


Townhouse, czyli jak wyjść przed szereg

 


Dom Bezpieczny jak niedostępna twierdza [FILM]

 


Więcej o: