Rolex Learning Centre

aru

Nad malowniczym Jeziorem Genewskim powstał niesamowity budynek o płynnych liniach, który jest całkowicie pozbawiony ścian wewnętrznych. To Rolex Learning Centre projektu japońskiego duetu architektonicznego SANAA. Organiczne kształty bryły mają sprzyjać wzajemnej integracji studentów oraz profesorów tej uczelni.

Rolex Learning Centre projektu japońskiego duetu architektonicznego SANAA
Rolex Learning Centre projektu japońskiego duetu architektonicznego SANAA
.

 

 

Rolex Learning Centreto niedawno otwarty kompleks uczelniany autorstwa japońskiej pracowni SANAA. Powstał w Lozannie, położonej nad jednym z najpiękniejszych jezior Europy istanowi część kampusu tamtejszej politechniki.

 

 

Oto co o projekcie mówią sami jego twórcy:

 

 

 

 

Bryłę budynku najprościej jest porównać do plastra żółtego sera, jednak w rzeczywistości konstrukcja budynku jest bardzo skomplikowana. Popis inżynierii dał tu Manfred Grohmann - specjalisty od konstrukcji niemożliwych, którego architekci zaprosili do współpracy. Z jego usług skorzystało już min. biuro Coop Himmelb(l)au projektując BMW Welt w Monachium.

 

 

Wnętrza pozbawione są ścian, które mogłyby utrzymać betonową konstrukcję. Biuro Grohmanna zastosowało więc stalowe wsporniki w dachu budynku, z których najmniejszy ma średnicę 50 mm. Nierówności dachu, które sprawiają, iż wygląda on jak falująca płaszczyzna, skonstruowano, jak oddzielone od siebie sklepienia. Do budowy budynku użyto precyzyjnych elementów, z których żaden się nie powtarza. Konstrukcja Rolex Learning Centre przypomina więc składanie architektonicznych puzzli, a efekt to spójna i jednolita całość.

 

red.

 

Zobacz także:

 

 

Szwajcarski projekt SANAA

 

Dom ukryty w alpejskim zboczu


Najnowszy budynek Christiana Kereza

 


Skomentuj:

Rolex Learning Centre