Dom zawieszony w przestrzeni

Balancing Barn to najnowsza realizacja słynnej holenderskiej pracowni MVRDV. Ich projekty cechuje niezwykły rozmach i oryginalne podejście do architektury. Połowa budynku przypominającego kształtem wydłużoną stodołę, pozbawiona jest jakiejkolwiek podpory i zdaje się lewitować ponad stromym zboczem.

 

 

W niewielkiej wiosce w Suffolk w Wielkiej Brytanii stanął dom, który z daleka wydaje się być maleńkim domem dla dwóch osób. Dopiero przy dokładniejszym przyjrzeniu się, okazuje się, że to długi na 30 metrów obiekt, mało tego, jego połowa stoicko zwisa nad zboczem. Co skłoniło architektów do tak wymagającego zabiegu konstruktorskiego?  Architekci z MVRDV chcieli, by dom stał się jak najbardziej integralną częścią natury, żeby wychodził wprost na otaczający go krajobraz.

 

Dodatkowo elewacja Balancing Barn pokryta jest metalową blachą, w której zmieniająca się natura odbija się jak w lustrze. Kształt tradycyjnej stodoły nawiązuje do pobliskiej zabudowy, natomiast blaszana elewacja stanowi nowoczesny akcent.

 

Balancing Barn mieści cztery dwuosobowe sypialnie, każdy pokój ma też swoją prywatną łazienkę. W samym sercu domu znajdują się ukryte schody, które prowadzą prosto do ogrodu.

 

Wnętrza zostały zaprojektowane przez holenderskiego architekta wnętrz Jurgena Bey'a. Pełne są designerskich mebli autorstwa współczesnych holenderskich projektantów. Jednocześnie ściany pokryte drewnem nadają wnętrzom przytulny charakter.

 

 

Projekt domu Balancing Barn powstał na zamówienie brytyjskiej organizacji Living Architecture promującej światowej klasy współczesną architekturę. Podobne obiekty, zaprojektowane przez najlepszych architektów, powstają na terenie całej Wielkiej Brytanii i co najciekawsze można je wynająć. Tydzień w designerskim domu kosztuje ponad 2 tys. funtów.

 

 

Zobacz też:


Dom z zielonego wzgórza


MVRDV: Rozpikselowana skała w Oslo


Wielka spiżarka MVRDV

 


Więcej o: