Dom z opału

Jeśli kiedykolwiek chcieliście zamieszkać w lesie, to projekt domu jednorodzinnego autorstwa pracowni plus48 będzie dla was w sam raz! Łupane pnie sosnowe, tworzące jak gdyby barierę dzielącą przytulne wnętrze domu od przestrzeni ogrodu - lasu

 

 

"Dom z opału" został zaprojektowany przez młodą, warszawską pracownię plus48. Projekt budynku został nagrodzony w 6 edycji międzynarodowego konkursu architektonicznego 20+10+X World Architecture Community Awards. O charakterze domu decyduje jego specyficzna lokalizacja, a także zastosowane rozwiązania architektoniczne.

 

 

 

Dom został zlokalizowany w Sękocinie, na zalesionej działce, cechującej dobrze zachowanym i wartościowym drzewostanem. Budynek stoi w 1/3 jej głębokości, co sprawia, że dom nie jest on widoczny z drogi. Takie rozwiązanie pozwala na zagwarantowanie mieszkańcom poczucia prywatności i obcowania z naturą. Zarówno dojazd samochodowy jaki piesze ścieżki, zostały utrzymane w formie krętych, leśnych dróżek. Dzięki temu optycznie wydłużono odległość dzielącą budynek od granicy działki, jak również zminimalizowano potrzebę wycinki drzew.

 

"Dom z opału" posiada prostą, trzykondygnacyjną bryłę ze sporą ilością przeszkleń. Tym co nadaje budynkowi tożsamość i jednocześnie spaja jego architekturę z otoczeniem, jest materiał, który został wykorzystany do pokrycia elewacji. Są nim łupane pnie sosnowe, tworzące jak gdyby barierę dzielącą przytulne wnętrze domu od "na wpół dzikiej" przestrzeni ogrodu - lasu.

 

Źródło:: plus48

 

 

Na parterze budynku znajduje się część dzienna. Składa się na nią otwarty poprzez dwie kondygnacje salonu, kuchnia i jadalnia. Znajduje się tu także pokój gościnny, mały węzeł sanitarny i pomieszczenie mogące służyć za dodatkowe mieszkanie. Piętro zostało przeznaczone na przestrzeń prywatną właścicieli. W jego skład wchodzi sypialnia z łazienką, pokój dla dzieci i gabinet.

 

Budynek jest podpiwniczony, w piwnicy zlokalizowano garaż i część techniczną. Na tym poziomie mieści się także sauna i mała siłownia. Przestrzeń pod salonem wykorzystano na duże pomieszczenie rekreacyjne ze stołem bilardowym. W porze letniej, jego przedłużeniem jest zewnętrzne, zagłębione poniżej poziomu terenu, patio. Tę samą zasadę (przedłużenia pomieszczeń wnętrza na zewnątrz budynku) zastosowano także na poziomie gruntu. Od strony południowej dom otoczony jest zespołem tarasów zaprojektowanych jako letnie odpowiedniki poszczególnych pokojów parteru.

 

DL

 

 

Zobacz także:

 

Siekieraut! Moje miejsce, moja przestrzeń


Dom - kawalerka z opcją rodzinną


Dom od medusa group jak uwspółcześniony familok


Więcej o: