Architektura na szczycie

W Beskidach powstał kompleks tras biegowych, z którego każdy może skorzystać za darmo. Narciarze napotkają tam nowoczesny pawilon sędziowski autorstwa zabrzańskiej pracowni plus8.

Magurka (909 m n.p.m.) to popularny szczyt Beskidu Małego, na który można łatwo dotrzeć zarówno od strony Bielska-Białej, jak i Wilkowic. Góra znana jest nie tylko turystom, ale też osobom lubiącym biegi narciarskie, a na jej szczycie długo utrzymuje się pokrywa śnieżna. Samorządowcy postanowili zbudować tutaj profesjonalny kompleks tras do narciarstwa biegowego wraz z zapleczem sędziowskim. Projektem zajęli się architekci z zabrzańskiej pracowni plus8. Tak piszą o swoich doświadczeniach z tą inwestycją:

"Jak wybudować obiekt na środku polany, by nie zasłaniał widoku i by maksymalnie wpisywał się w otoczenie? Jak zaprojektować obiekt, który ma wystarczającą powierzchnię, ale jest niski i jest domem beskidzkim? Jak powinien wyglądać obiekt położony w bardzo bliskiej odległości od schroniska PTTK wybudowanego w 1913 roku? Jak połączyć cechy, którymi powinien wyróżniać się współczesny obiekt sportowy, który ma się stać wizytówką homologowanych przez FIS tras biegowych ze stylem regionalnego i historycznego budownictwa?

23.12.2011 WILKOWICE ( WOJ. SLASKIE ) . BUDYNEK OBSLUGUJACY TRASY DO NARCIARSTWA BIEGOWEGO W W SZCZYTOWYCH PARTIACH MAGURKI WILKOWICKIEJ . OBIEKT ZNAJDUJE SIE W POBLIZU SCHRONISKA PTTK . GLOWNYM INWESTOREM JEST GMINA WILKOWICE . FOT. TOMASZ FRITZ / AGENCJA GAZETA

Odpowiedź była jedna - obiekt trzeba „zakopać”. W związku z tym na dachu zrobiliśmy taras widokowy na taką wysokość by była możliwość oglądania zmagań biegaczy w dolnej części polany, jednocześnie tworząc szczegółowo opisane w wytycznych FIS górę do testowania nart. Zamiast współzawodniczyć z architekturą schroniska, tworząc jego mniejszego brata wybudowaliśmy nieprzeszkadzającego kolegę. No tak ale to zamówienie publiczne Opisaliśmy więc projekt tak: „Projekt posiada typowe cechy stylu beskidzkiego tj. duży okap, wyraźne odcięcie parteru od poddasza, wyeksponowane, osłonięte wejście w formie werandy, spory podcień z solidną podmurówką , wykończenie elewacji drewnem i naturalnymi materiałami„

Może zamiast naśladować formę świerku naśladujemy kształt polany i krajobrazu, ale dzięki temu forma obiektu nabrała sportowej dynamiki - w rzucie dachu nawiązuje do śladów nart biegowych pozostawionych na śniegu po stylu dowolnym.

Projekt był szczegółowo uzgadniany z władzami Wilkowic - strażnikami sztuki regionalnej, Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska - obrońcami siedlisk kumaków znalezionych w koleinach quadów, Zarządzającym Parkiem Krajobrazowym - nakazującym użycie naturalnych i regionalnych  materiałów w budownictwie, Nadleśnictwem Czernichów i Bielsko Biała - dla,  których prace budowlane musiały wspomagać produkcję leśną, aż wreszcie zostały przeprowadzone konsultacje społeczne w ramach wydawania Decyzji Środowiskowych.

Pod nadzorem wszystkich wyżej wymienionych powstały homologowane trasy biegowe w szczytowych partiach Magurki leżące na terenie gminy Wilkowice oraz gminy Czernichów minimalnie ingerujące w środowisko naturalne. Inwestycja w całości została sfinansowana przez dotację z funduszy Unii Europejskiej w celu utworzenia trasy narciarskiej spełniające wymagania PZN i FIS."

 

ZOBACZ ZDJĘCIA>>


ZOBACZ TAKŻE:

Magurka straszy betonem


Pawilon na beskidzkim szczycie


Architektoniczna rewolucja w Rybniku


Oceń budynek w skali od 1 do 5:
Więcej o:
Komentarze (3)
Architektura na szczycie
Zaloguj się
  • Gość: ciupagawryj

    Oceniono 2 razy 2

    straszny knot, na zdjęciach wygląda jeszcze przyzwoicie ale jak się go zobaczy na żywo to prostu masakra. Nie mowiąc o tym że ten garb przysłonił najpiękniejszy widok jaki jest w tym miejscu...

  • Gość: zenon

    Oceniono 1 raz 1

    Nawiązuje do śladów nart? A może okna nawiązują do kształtu okolicznych kartkę ściekowych?
    Obiekt świetny ale argumentacja na poziomie studenta pierwszego roku.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX