Nowy gmach w kampusie UW. Jest taniej, ale efektownie

warszawa.gazeta.pl

Uniwersytet Warszawski powiększył kampus na Powiślu. Projekt z pracowni APA Kuryłowicz, zrealizowano przy mocno ograniczonym budżecie

17.09.2012 WARSZAWA . MESKA TOALETA W NOWYM GMACHU WYDZIALOW LINGWISTYKI . CYKL O ARCHITEKTURZE WARSZAWA OD NOWA . FOT. AGATA GRZYBOWSKA / AGENCJA GAZETA SLOWA KLUCZOWE: GMACH WYDZIAL LINGWISTYKA ARCHITEKTURA ZDJĘCIE DO WKŁADKI: DLOWA strony lokalne GW - WarszawaGazeta_Stoleczna
Nowy gmach Wydziału Neolingwistyki UW. Widok z dachu
Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

Budowa nowej siedziby trwała tylko rok. Budynek znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Biblioteki Uniwersyteckiej. Uczą się w nim studenci wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej. Budynek zaprojektował zespół na czele z prof. Ewą Kuryłowicz. Projektanci musieli uwzględnić obecne realia finansowe, do dyspozycji mieli bowiem ograniczony budżet, o wiele mniejszy niż koszt stojącego obok gmachu BUW. Powstała w 1999 r. biblioteka (projekt pracowni Marka Budzyńskiego i Zbigniewa Badowskiego) kosztowała 80 mln dolarów, obiekt do dziś imponuje rozmachem i zastosowanymi materiałami. Elewację wykończono miedzią i zbudowano jeden z największych w Europie ogrodów na dachu. Zadbano też wtedy o wyszukane detale.

Projektanci nowego budynku UW musieli się jednak zmieścić w budżecie sięgającym 66,3 mln zł, dlatego obiekt może wydawać się ciasny. Zadbano o wykorzystanie każdej przestrzeni. Elewacja zewnętrzna jest oszczędna w zdobienia. Zastosowano tańsze materiały.

- Ściany między pokojami wykonane są z betonowych bloczków pomalowanych na biało, co podpatrzyłam na uniwersytetach amerykańskich. To proste rozwiązanie, nie wymaga żadnego kosztownego wykańczania. No i całkiem dobrze wygląda - mówi prof. Ewa Kuryłowicz.

Aby zaoszczędzić posadzki pokryto wykładziną z PCW i częściowo wywinięto ją na ściany, dzięki takiemu rozwiązaniu ułatwiono sprzątanie oraz zaoszczędzono na zbędnych już cokołach. Ściany wykonano z laminatów, a ich ostre kolory mają ułatwić orientację w przestrzeni.

Na dachu udało się wybudować taras z ogrodem, jednak zamiast drewna zastosowano tańszą, celulozowo-silikonową imitację desek.

Nowy gmach UW na Powiślu

Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

 

czytaj więcej na warszawa.gazeta.pl

 

ZOBACZ TAKŻE:


Nauka na wysokim poziomie (architektonicznym)


Kolorowy akademik w Poznaniu


Złoty budynek z Wrocławia


Skomentuj:

Nowy gmach w kampusie UW. Jest taniej, ale efektownie