Plaża miejska w Olsztynie pełna atrakcji, nawet zimą [WIZUALIZACJE]

red

W przyszłym roku rusza budowa Całorocznego Centrum Sportowo-Rekreacyjnego nad Jeziorem Ukiel w Olsztynie. Tuż przy brzegu znajdą się szerokie pomosty, fitness park, a także plac sportowy, który zimą zamieni się w snowpark

Projekt zagospodarowania brzegu jeziora Ukiel - Plaży Miejskiej w Olsztynie
Projekt zagospodarowania brzegu jeziora Ukiel - Plaży Miejskiej w Olsztynie
źródło: Dżus GK Architekci

Budowa Centrum Sportowo-Rekreacyjnego obejmie niemal 15 ha terenu (w tym powierzchnia pomostów), który dotychczas służył jako Plaża Miejska i nie oddawał w pełni swojego potencjału.

Olsztyn otacza 13 jezior, a samo miasto w ponad 20 proc. składa się z terenów leśnych. Projektanci starali się, by powstały projekt przyciągał do siebie mieszkańców nie tylko w okresie letnim, dlatego z uwagą musieli przeanalizować funkcję przebudowywanego terenu. Nowy kompleks stać się ma wizytówką miasta i udowodnić, że współczesna architektura może współgrać z przyrodą.

Projekt zagospodarowania brzegu jeziora Ukielźródło: Dżus GK Architekci

W projekcie istotną rolę odegrała droga dojazdowa do jeziora, ponieważ to ona wyznaczyła oś widokowo-kompozycyjną całego kompleksu. Na przedłużeniu tej osi projektanci zlokalizowali 3 kondygnacyjny budynek Centrum Ratownictwa. Obiekt ten jest dominantą w okolicy i dlatego architekci starali się zredukować jego "optyczne znaczenie" umieszczając parter budynku w naturalnym zagłębieniu. Z kolei pełniące funkcję obserwacyjną pierwsze piętro zostało maksymalnie przeszklone, nadając całemu budynkowi lekką formę.

Pozostałe obiekty, które mają urozmaicać wachlarz usług Centrum Sportowego starano się maksymalnie wpisać w otoczenie. By to osiągnąć dachy i ściany zostały pomalowane na zielono, a część z nich pokryto drewnem. Wśród atrakcji Centrum przewidziano min. fitness park, plac zabaw i miejsce dla uprawiania sportów letnich, które zimą będzie zamieniało się w snowpark.

Projekt przewiduje też dostosowanie infrastruktury drogowej do przewidywanej ilości osób odwiedzających Centrum, dlatego powiększono istniejący już parking, który pomieści więcej samochodów a autobusom umożliwi swobodny dojazd.

Za prezentowany projekt odpowiada pracownia Dżus GK Architekci: Grzegorz Dżus, Katarzyna Orzechowska-Dżus. To co przedstawiają wizualizacje jest tylko częścią większej inwestycji, ponieważ pracownia ta wystąpiła w konsorcjum trzech pracowni (razem z Re_Studio Architektury oraz Studio-Projekt) w zorganizowanym przez miasto Olsztyn konkursie na przebudowę brzegu Jeziora Ukiel. Konsorcjum zajęło I miejsce. 

ZOBACZ WIZUALIZACJE>>>

Skomentuj:

Plaża miejska w Olsztynie pełna atrakcji, nawet zimą [WIZUALIZACJE]