Centrum Rekreacji w Kórniku

red

Niewielki Kórnik pod Poznaniem słynie ze swojego Zamku i Białej Damy, która podobno nocą nawiedza komnaty. Teraz do miejskich atrakcji dołączyła nowoczesna architektura

1 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
2 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
3 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
4 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
5 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
6 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
7 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski
8 z 8Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA
fot. Tomasz Zakrzewski

Konkurs architektoniczny na koncepcję centrum rekreacyjno-sportowego OAZA został ogłoszony już w 2006 r. Zwyciężył w nim projekt przygotowany przez konsorcjum dwóch biur projektowych ze Śląska: OVO Grąbczewscy Architekci oraz Małgorzata i Adam Zgraja Architekci. W 2011 roku oddano do użytku część rekreacyjno-sportową, na którą składają się hala sportowa oraz kryta pływalnia z centrum odnowy biologicznej. Na realizację w drugim etapie, czeka budynek kulturalno-oświatowy.

Kompleks znajduje się w centralnej części miasta w pobliżu historycznego Rynku oraz w sąsiedztwie prowadzącej do Poznania trasy szybkiego ruchu.  Autorzy uznali, że projektowany zespół musi spełniać kilka podstawowych warunków. Po pierwsze - charakteryzować się spójnym rozwiązaniem przestrzennym przy zróżnicowanej funkcji. Po drugie - powinien być dobrze połączony z Rynkiem oraz dobrze skomunikowany z trasą dojazdową do Poznania. Po trzecie - nowe obiekty należało powiązać ze znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie budynkiem szkolnym oraz pobliskim osiedlem mieszkaniowym.

W celu uzyskania spójnego rozwiązania przestrzennego, halę sportową i basen połączono holem w jeden obiekt o charakterze sportowym. Odrębny budynek o funkcji kulturalno-oświatowej (zawierający między innymi wielofunkcyjne audytorium, bibliotekę oraz kręgielnię) stanowić będzie kontynuację pasa przestrzeni holu wielofunkcyjnego.

Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZAfot. Tomasz Zakrzewski

Wykończone białym klinkierem budynki sportowe przecina przeszklony hol, który jest nieco wycofany w stosunku do linii elewacji frontowej. Dzięki takiemu rozwiązaniu przed wejściem powstał plac, który w przyszłości będzie się łączył ze strefą przed planowanym budynkiem kulturalno-oświatowym. Budynek Centrum Kultury będzie nadwieszony nad placem na wysokości jednej kondygnacji, w ten sposób rozdzielone ulicą części sportowa i oświatowa mają ulec wizualnemu zespoleniu by razem tworzyć jeden, spójny kompleks.

W budynkach sportowych znalazły się pomieszczenia o największej kubaturze. Wysoka na 9 metrów hala sportowa, basen oraz zespoły szatni. W obiekcie znalazły się też mniejsze sale do ćwiczeń, biura i pomieszczenia odnowy biologicznej. Kórnickie Centrum OAZA w 2011 roku uzyskało tytuł Sportowy Obiekt Roku 2011 przyznawany przez Polski Komitet Infrastruktury Sportowej.

POZOSTAŁE ZDJĘCIA>

Skomentuj:

Centrum Rekreacji w Kórniku