Nowy projekt HS99. Górnicze Centrum Kultury w Wałbrzychu [WIZUALIZACJE]

Projektanci z HS99 nie tracą czasu. Jeszcze nie przebrzmiały echa sukcesów katowickiej biblioteki, a już przystępują do kolejnej pracy - Centrum Kultury w Wałbrzychu.

Koszalińska pracownia architektoniczna HS99 wygrała konkurs na projekt Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników. Dariusz Herman, Wojciech Subalski i Piotr Śmierzewski, autorzy wielokrotnie nagradzanej biblioteki w Katowicach, tym razem musieli zmierzyć się z tematem o nieco innej specyfice. Nie dane im było projektować całkowicie od podstaw, bowiem jeden z warunków konkursowych zakładał renowację i adaptację budynku dawnego Górniczego Domu Kultury.

Pochodzący z 1929 roku modernistyczny obiekt początkowo był siedzibą największego wówczas na Dolnym Śląsku kinoteatru Capitol. Po II Wojnie Światowej stał się własnością jednej z kopalni, by na początku lat dziewięćdziesiątych przejść w ręce NSZZ Solidarność. Niestety Związek nie był w stanie utrzymać budynku, który stopniowo popadał w coraz większą ruinę. W połowie dekady postanowiono powrócić do pierwotnej funkcji GDK i umieścić w nim teatr. Prace adaptacyjne zakończyły się na wyburzeniu sali widowiskowej. Szczęśliwie władze Wałbrzycha postanowiły ratować obiekt. Stworzono plan realizacji Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników w którym swą siedzibę miałaby znaleźć Filharmonia Sudecka.

Prezydent Wałbrzycha wielokrotnie ubolewał, iż tak ważny dla regionu ośrodek nie posiada dużej sali koncertowej. Modernizacja GDK, która będzie jedną z większych inwestycji kulturalnych na Dolnym Śląsku, ma zmienić tę sytuację.

Projekt Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników autorstwa pracowni HS99.fot: materiały pracowni HS99

Przebudowa modernistycznego obiektu stanowiła duże wyzwanie dla projektantów, bowiem zabytkowe elewacje objęte są ochroną konserwatorską. Tym większe uznanie należy się zatem pracowni HS99, twórcom zwycięskiego projektu, którzy umiejętnie wprowadzili nową tkankę architektoniczną. Zastosowali znane z wielu wcześniejszych projektów proste, neomodernistyczne bryły, których tektonikę budują przemyślane zestawienia przeszklonych płaszczyzn oraz muru oblicowanego tradycyjnymi materiałami. Odnajdziemy więc jasną cegłę ceramiczną oraz kamień o ciemnym, grafitowym odcieniu korespondującym z barwą tynku starego budynku GDK.

Projekt Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników autorstwa pracowni HS99.

Oszczędna architektura, wykorzystując relacje pomiędzy płaszczyznami pełnymi, a transparentnymi i półprzezroczystymi, nie dominuje, a jedynie podkreśla przyjęte założenia kompozycji przestrzennej. Wycofana w głąb parceli sala koncertowa stanowi tło dla najważniejszego akcentu czyli zdecydowanej formy dawnego kino-teatru. Podobną rolę architektonicznego passe-partout pełni usytuowana w pierzei płaszczyzna częściowo ażurowej ceglanej elewacji o delikatnie rozrzeźbionej strukturze.

Subtelność przyjętych rozwiązań doceniło jury uzasadniając swą decyzję „bardzo dobrym wpisaniem całego kompleksu w otaczającą zabudowę, wytworzeniem w oficynie, intrygującej i reprezentacyjnej przestrzeni publicznej, jednak zachowującej charakter i skalę miejsca".

Prace mają zostać ukończone w 2016 roku. Czas pokaże czy doczekamy się realizacji równie spektakularnej jak Biblioteka Akademicka w Katowicach.

WIZUALIZACJE>

Więcej o:
Komentarze (7)
Nowy projekt HS99. Górnicze Centrum Kultury w Wałbrzychu [WIZUALIZACJE]
Zaloguj się
  • Gość: klawo

    0

    moze być fajnie, ale jest zagrożenie architekturą, która fajnie wychodzi na zdjęciach, a w rzeczywistości odpycha skalą jednostajnych długich pustych murów

  • Gość: kittin

    0

    Zapowiada się ciekawie,oby był tak udany jak biblioteka

  • Gość: szczekacz

    Oceniono 9 razy -5

    A teraz, drogie dzieci, odcinamy kuponiki od starego projektu biblioteki

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX