Dom Kultury pod Krakowem. Niezwykła metamorfoza! [ZDJĘCIA]

red

Podłęże to niewielka, licząca 2 tysiące mieszkańców wieś w gminie Niepołomice obok Krakowa. Znajdujący się tam dom kultury zyskał wnętrze, którym nie pogardziłyby kulturalne obiekty z dużo większych miast

Remont Domu Kultury Inspiro w Podłężu koło Krakowa
Remont Domu Kultury Inspiro w Podłężu koło Krakowa
fot. Anna Twardowska

Projekt wnętrza domu kultury przygotowali architekci [winkle] pracownia projektowa (Piotr Baszyński, Eliza Biała). Ich projekt wyłoniono w konkursie architektonicznym dwa lata temu, który zorganizowali właściciele ośrodka. Bryła patronowała temu przedsięwzięciu (czytaj WIĘCEJ).

DK INSPIRO zajmuje połowę parteru budynku przedszkola. Wnętrza pochodzącego z lat 70. budynku były w bardzo złym stanie. Zadaniem architektów było przygotowanie projektu, który nie tylko ożywi to miejsce, ale także nie będzie zbyt kosztowny.

Konkurs poprzedziły warsztaty, podczas których architekci spotkali się z tymi, którzy na co dzień korzystają z ośrodka, czyli dziećmi i ich rodzicami.

Udział w warsztatach był dla nas niesamowitą lekcją, podczas której zrozumieliśmy, że przy niezwykłej determinacji osób tworzących DK INSPIRO, nawet najgorsze warunki lokalowe, nawet najgorsza architektura, nie mogła być przeszkodą w osiągnięciu sukcesów - mówią projektanci.

Projektanci skupili się na racjonalnym wykorzystaniu dostępnej powierzchni. Zwrócili uwagę na to, że gdy zajęcia odbywają się w ciasnej sali z bardzo niskim sufitem, zlokalizowanej na końcu budynku, pudła z nieużywanymi przedmiotami zajmowały pomieszczenia z wysokimi skośnymi sufitami.

Zmianie uległa organizacja ciągów komunikacyjnych. Ruch przekierowany został z używanego wcześniej wąskiego korytarza w południowej części budynku do traktu w północnej części. Taki zabieg włączył na nowo do przestrzeni nieużywany dotąd trakt i umożliwił zwiększenie ilości sal zajęciowych z 3 do 4.

DK Inspiro, przed i pokolaż BRYŁA

Duża sala zyskała mobilną ścianę działową. Dzięki temu można ją podzielić na 2 mniejsze pomieszczenia. We wnętrzu pojawiła się też drewniana Meblościanka. Wydzieliła ona przestrzeń pomiędzy hallem, biurem oraz salami. Służy ona teraz także do przechowywania przedmiotów, które dotychczas zbierane były w różnych zakątkach sal oraz hallu.

Remont Domu Kultury Inspiro w Podłężu koło Krakowafot. [winkle] grupa projektowa

Wspomniana Meblościanka sprawia wrażenie przeskalowanej. Był to celowy zabieg, dzięki któremu nawet dorośli mogą się poczuć jak dziecko.

 

WSZYSTKIE ZDJĘCIA>>

c

Skomentuj:

Dom Kultury pod Krakowem. Niezwykła metamorfoza! [ZDJĘCIA]