Centrum Sportowo-rekracyjne w Olsztynie. Szklana bryła nad jeziorem

red

Na zakończenie tej inwestycji czekają chyba wszyscy mieszkańcy Olsztyna. Nad jeziorem Krzywym powstaje Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne

1 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
2 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
3 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
4 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
5 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
6 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
7 z 13Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. Dżus GK Architekci
8 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. 4drone.pl
9 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. 4drone.pl
10 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
fot. 4drone.pl
11 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
źródło: Dżus GK Architekci
12 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
źródło: Dżus GK Architekci
13 z 13Całoroczne Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywym
źródło: Dżus GK Architekci

Projekt obiektu przygotowali architekci z pracowni Dżus GK Architekci. Pisaliśmy już o nim w 2012 r. TUTAJ. Inwestycja jest odpowiedzią na postulowane od wielu lat "otwarcie miasta na jezioro". W efekcie powstała między innymi największa w Polsce plaża nad śródlądowym zbiornikiem wodnym z całoroczną infrastrukturą sportowo-rekreacyjną.

Na jej terenie mieszkańcy mogą korzystać z obiektów wypożyczalni sprzętu, kawiarni, restauracji, boisk, placów zabaw oraz licznych pomostów i tarasów wypoczynkowych. Cały kompleks połączono z układem dróg pieszych i rowerowych. Można się do niego dostać również komunikacją miejską.

Główny budynek plaży przeznaczony jest dla służb ratunkowych i na wypożyczalnię sprzętu wodnego. Ze względu na swoją funkcję zlokalizowany został na tafli jeziora. Jego smukły kształt przedłużony został o dwupoziomowe pomosty. Poziom górny stanowi obszerny taras widokowy, na którym można organizować publiczne imprezy. Jest on także doskonałym punktem obserwacyjnym zawodów sportowych, które mogą odbywać się na tafli jeziora.

Architekci chcąc wizualnie zmniejszyć obszerną bryłę magazynu zdecydowali, że będzie ona całkowicie przeszklona. Wyższe, również w większości przeszklone kondygnacje mieszczą pomieszczenia obserwacyjne i szkoleniowe dla służb związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa, zaś ściany pełne pomieszczeń pomocniczych pokryto białym (identycznym jak kadłuby cumujących tu łodzi) laminatem.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

 Centrum Sportowo-rekreacyjne nad jez. Krzywymfot. Dżus GK Architekci

Ze względu na fakt, że jest to infrastruktura całoroczna, a w sezonie letnim dziennie korzystać z plaży będzie kilkanaście tysięcy osób, wszystkie elementy wykonane zostały z materiałów o dużej odporności na akty wandalizmu i warunki atmosferyczne. Elewacje ozdobiono modrzewiem syberyjskim i betonem z siatkami, które w przyszłości pokryje roślinność. Pomosty wypoczynkowe i mola wykonano z wytrzymałego drewna azobe, zaś w samych już budynkach zastosowano armaturę z nierdzewnej stali.

To tylko pierwszy etap inwestycji. W ogólnopolskim konkursie architektonicznym "Budowy całorocznej infrastruktury sportowo-rekreacyjnej nad jeziorem Krzywym w Olsztynie" zwyciężyło konsorcjum, w którego skład weszły również pracownie: Spapa i Re-studio. Te ostatnie opracowały dokumentację na kolejne obszary inwestycyjne wokół jeziora, które obecnie są w trakcie realizacji.

Skomentuj:

Centrum Sportowo-rekracyjne w Olsztynie. Szklana bryła nad jeziorem