Less is more po polsku. Elegancki biurowiec z Jaworzna

W Jaworznie pojawił się nowy, kameralny biurowiec. Zaprojektował go architekt Miłosz Stopiński z Pracowni 111

Obiekt powstał dla firmy Nova Trading, która zajmuje się handlem stalą i aluminium. Biurowiec jest regionalnym oddziałem firmy i sąsiaduje z magazynem, z którym razem tworzy nowe logistyczne centrum. W kompleksie na co dzień pracuje kilkadziesiąt osób.

Chcieliśmy uniknąć charakterystycznego dla tego typu obiektów obrazka: wielka, systemowa hala i dolepiony przy froncie, kolorowy kwiatek - mówią projektanci.

Część biurowa ma dwa poziomy i 650 metrów powierzchni kwadratowej. Na parterze znalazła się niewielka kuchnia, recepcja i małe pomieszczenie biurowe. Na piętrze z kolei powstały dwie sale konferencyjne, otwarta przestrzeń dla pracowników, biuro kierownika oddziału i druga kuchnia. Większość pomieszczeń przedzielono jedynie taflami szkła, które sięgają od podłogi do sufitu.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Biurowiec ma jedno piętro i 650 metrów powierzchni kwadratowej powierzchnifot. GRZEGORZ CELEJEWSKI / AG

Biurowiec jest bardzo skromny. Jego elewacja ogranicza się do odcieni szarości, bieli i szklanych elementów. Elewację tworzą tynkowane panele zawieszone tak, by przeszklenia osadzone były w głębokich wnękach. Metalowe płaszczyzny ustawione są pod różnymi kątami dzięki czemu "chwytają" wschodnie i zachodnie słońce co potęguje trójwymiarowy efekt.

W naszej pracy zawsze pamiętamy o prostej zasadzie: architekturą nie jest wizualizacja, tylko realizacja. W przypadku biurowca w Jaworznie włożyliśmy bardzo wiele pracy w "dopilnowanie projektu". Dzięki temu, mimo bardzo bolesnego procesu optymalizacji kosztów, ostateczny efekt przyniósł nam satysfakcję - mówi architekt Tomasz Miąskiewicz.

Jest to pierwsza realizacja architektów z Pracowni 111 w tej części kraju. Generalnym wykonawcą obiektu jest firma Erbud S.A.

Więcej o:
Komentarze (21)
Less is more po polsku. Elegancki biurowiec z Jaworzna
Zaloguj się
  • nieudocznik

    Oceniono 40 razy 28

    trzeba miec spore szczescie zeby w PL trafic na tak swiadomego i otwartego na architekture klienta - gratulacje klientowi i architektom

  • Gość: Wieslaw Cegiełka

    Oceniono 23 razy 17

    Ladny, kawal dobrej roboty i fajnie ze mamy takich inwestorow oraz architektow :)

  • Gość: fty

    Oceniono 27 razy 13

    bardzo slabe ujecia, nie pokazuja calosci a tylko przeloty wybrane miejsca, bez sensu zamiast zrobic dobre ujecia to trzeba sie domyslac. BEZ SENSU

  • Gość: ALKOHOLIK

    Oceniono 17 razy 9

    szczęka opada z wrażenia !!!

  • Gość: Wieslaw Cegiełka

    Oceniono 12 razy 4

    Fajny, poprawny estetycznie i dajnie ze mamy takich inwestorow oraz architektow :) nominujcie go w nastepnym roku do nagrody miesa

  • Gość: looollllla

    Oceniono 2 razy 2

    ten żwirek to na złość sprzątającym? :D

  • Gość: gość

    Oceniono 2 razy 2

    Dlaczego kostka Bauma? DLACZEGO???

  • Gość: Krystian

    Oceniono 1 raz 1

    pod Wrocławiem jest prawie identyczny budynek czyżby ten sam architekt

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX