Nowoczesny biurowiec w centrum Łodzi zamiast basenu z PRL-u

kambi

Budynek zaprojektowano tak, by z szacunkiem odnosił się do stojących w pobliżu zabytkowych gmachów

Biurowiec Ericpol Software Pool w Łodzi
Biurowiec Ericpol Software Pool w Łodzi
fot. Piotr Piątek

Biurowiec Ericpol Software Pool zaprojektowali architekci z pracowni Horizone Studio. Budynek stanął na działce u zbiegu ul. Sienkiewicza i Tymienieckiego. W tym miejscu przed laty znajdował się popularny w PRL-u basen Olimpia. Nowy budynek sąsiaduje z z neorenesansowym pałacem Scheiblerów i obejmuje fragment dawnego ogrodu pałacowego, na terenie którego znajduje się pięć pomników przyrody. Teren ten w całości objęty jest ochroną wojewódzkiego konserwatora zabytków. W pobliżu znajdują się także poprzemysłowe budynki, w których od minionego roku działa ART_Inkubator (czytaj TUTAJ).

Projektując biurowiec architekci musieli uwzględnić wymagania funkcjonalne oraz ograniczenia stawiane przez konserwatora zabytków. Budynek otrzymał formę czterokondygnacyjnej, dwuskrzydłowej bryły, spiętej w centralnej części przeszklonym łącznikiem. W tym ostatnim znalazły się sale konferencyjne. Dodatkowo pracownicy budynku mogą korzystać z podziemnego parkingu dla samochodów i rowerów.

Rzut powstałego budynku przypomina literę X. Architekci wykorzystali tek kształt i wkomponowali zielony klin parku, który zdaje się wdzierać do wewnętrznego dziedzińca.

Jednym z wymogów konserwatora była wysokość całego obiektu, która nie mogła przekroczyć 16 metrów. Okazało się, że brakuje ok. 1,5 metra, aby zachować komfortową 3-metrową wysokość pomieszczeń i jednocześnie zaplanować podwieszane sufity, które miały maskować klimatyzację i wentylację. Ostatecznie architekci zdecydowali się zrezygnować z sufitów podwieszanych i tradycyjnego systemu klimatyzacji. W zamian, dla pomieszczeń biurowych zastosowano tzw. system stropów termoaktywnych. W żelbetowych stropach zatopiono rury, które wypełnione schłodzoną wodą oddają zimno do masy betonu i w ten sposób obniżają temperaturę pomieszczeń. Tradycyjna klimatyzacja pojawiła się jedynie w pokojach konferencyjnych.

Projektując fasady architekci starali się nawiązać do kontekstu XIX-wiecznej zabudowy przemysłowej Łodzi. Elewację wykonano z jasnoszarej cegły. W środku dominującym materiałem jest architektoniczny beton. Dzięki rezygnacji z sufitów podwieszanych udało się nadać wnętrzom industrialny charakter.

POLECAMY: Art Inkubator w Łodzi. Loftowa przestrzeń dla artystów

Skomentuj:

Nowoczesny biurowiec w centrum Łodzi zamiast basenu z PRL-u