Adaptacja ruin kościoła w Głogowie na Centrum Kultury [WASZE PROJEKTY]

Tematem projektu jest adaptacja ruin kościoła św. Mikołaja w Głogowie na Centrum Kultury. Projekt podejmuje problem miejsc świętych, które utraciły swoją funkcję religijną, często popadając w ruinę. Celem projektu było przywrócenie dawnej świetności budynku nadając mu nową funkcję- kulturalno-naukową.

Pierwotny kościół św. Mikołaja w Głogowie powstał w połowie XIII stulecia. W czasie II wojny światowej kościół ucierpiał w wyniku ostrzału, a następnie uległ pożarowi. Do dzisiaj pozostaje w stanie ruiny. Na nowo zostało zaprojektowane zadaszenie kościoła, które tworzy monumentalną, ale prostą formę, znajdując swoje kontynuacje na elewacjach. Głównym motywem elewacji jak i dachu są pionowe nieregularne nacięcia w jednolitej ścianie. Za inspiracje posłużył tu rytm zachowanych przypor. Charakterystyczne przełamanie na elewacji o oraz częściowo zniszczona wieża stanowią symbol zniszczeń Głogowa podczas II wojny światowej.

Kluczowa rolę w projekcie odgrywa przestrzeń zastana. To ona jest się inspiracją, wyznacza kierunek, a często podsuwa gotowe rozwiązania. Najważniejsza jednak pozostaje perspektywa użytkownika. Dzięki niej, poza czysto estetyczną kreacją, ważna staje się funkcja ergonomia - mówi o swoim projekcie autorka Emilia Strzempek- Plasun, absolwentka wydziału Architektury Wnętrz i Scenografii, Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, prowadząca pracownię projektową SAS Wnętrza.

ZOBACZ WIZUALIZACJE>>>

Przy projekcie wnętrz głównym założeniem było zachowanie wszystkich oryginalnych wątków muru, kolumn, fragmentów nieistniejących już sklepień. Nowa architektura wnętrza miała kontrastować z zabytkową substancją, ale jej nie zdominować. Po wejściu do środka widać zachowaną otwartością przestrzeni kościoła z ekspozycją zachowanych murów.

Hol główny pełni głównie funkcję usługową, znajdują się tu kasy, sklep z regionalnym produktami oraz szatnie. Otwarta sala koncertowa we wnętrzu kościoła ma swoje uzasadnienie w uzyskaniu jak najlepszych warunków akustycznych dla koncertów. Duża kubatura, bogato rozrzeźbione fragmenty ścian odgrywają dla akustyki priorytetową rolę. Towarzyszące sali koncertowej, usytuowane w bocznych nawach funkcje, zapewniają zarówno oddzielne jak i wspólne ich użytkowanie - galeria sztuki, foyer, mogą być znakomitym miejscem kontaktów także w czasie koncertowych antraktów.

Sala stałych wystaw oddzielona jest od sali koncertowej pionowymi podziałami wyplenionymi szybą, które nawiązują do elewacji obiektu. Dzięki temu cześć sali wystaw i koncertowa przenikają się wzajemnie. Komunikację pomiędzy poziomami zapewniają windy oraz schody znajdujące się w wieży i w galerii . Obiekt pełni również funkcję naukową. Na ostatnim piętrze budynku znajduje się biblioteka, sala seminaryjna oraz sala multimedialna.

Widok na kościół św. Mikołaja w Głogowie:

______________________________________________________________________

ZOBACZ TEŻ:

Więcej o:
Komentarze (17)
Adaptacja ruin kościoła w Głogowie na Centrum Kultury [WASZE PROJEKTY]
Zaloguj się
  • Gość: klaps

    Oceniono 40 razy 30

    świetny projekt - wydobywa cały urok zachowanego zabytku

  • Gość: Małgorzata

    Oceniono 15 razy 7

    Bardzo dobry projekt, chociaż nie można się zorientować czy to są wizki czy zdjęcia z istniejącego obiektu.
    Piękny kontrast gładkiej bieli ścian i podłogi z brązem porypanych ścian z cegły.
    Piękny wzór płytek na podłodze , w sześcianiki.
    Nic tylko gratulować!.

  • Gość: aleksandra pachulska

    Oceniono 4 razy 4

    czy ten tekst napisany jest po polsku? słowa znam, ale zdania są co najmniej niezrozumiałe.

  • slaw1848

    0

    Telegraficzna recenzja: bezduszne dęte okropieństwo pozorujące "użyteczność" i "nowoczesność" - powtarzający się mechanizm mainstreamu - syndrom "nowych szat króla" .. Być może zadowoli ono politycznych "nowoelitarnych mainsteamów" i snobów "prowincjonalnego Dubaja". Dzisiaj jest to niestety, typowe zjawisko - wyraz pogardy dla ponadczasowej tradycyjnej duchowości . Jedno jest pewne: miasto straci swoją szansę odzyskania następnego obiektu zgodnego z duchem i wizerunkiem miasta, a przez banalne "kosmopolitycze" (!!) "kwadratowe pudło"- "centrum kultury" nic nie zyska. Jerzy Duda- Gracz powiedział kiedyś, iż drewniana chata z Beskidu Niskiego jest dla niego więcej warta od całego Manhattanu.. Umiar, zwięzłość i pokora wobec dokonań dawnych mistrzów cechuje ludzi nieprzeciętnych . Niestety wielu z nich przedwcześnie od nas odeszło ...

  • Gość: z Głogowa

    Oceniono 2 razy -2

    tytuł artykułu właściwy, ale podpis też dotyczy Głogowa a nie Głowna - tam chyba nie było takich zniszczeń?

  • Gość: Chris

    Oceniono 9 razy -3

    Żadna adaptacja nie zastąpi pierwotnej bryły. Tak, niech będzie tam centrum, muzeum itd. ale niech zostanie odbudowana cała bryła. Zamiast symbolizować zniszczenia, symbolem niech będzie przywrócenie (odrodzenie) pierwotnego kształtu To taki symbol tryumfu architektury nad tak brutalną dla Głogową historią

  • Gość: damor

    Oceniono 20 razy -6

    Projekt nie podoba mi się, ponieważ elementy współczesne zdominowały zabytek, który stał się tylko pretekstem do zbudowania czegoś nowego. Tymczasem wyeksponowana i najważniejsza winna być zabytkowa tkanka, a wszystko, co współczesne-jej podporządkowane.

  • Gość: studentka

    Oceniono 13 razy -7

    projekt tak bardzo zachowawczy, tak bardzo przeciętny, że aż boli, że dostał nagrodę za najlepszy dyplom projektowy na UAP. ruiny plus biała kostka w paski - jakże to kreatywne! wow wow wow wow

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX