Nowe wejścia do Tatrzańskiego Parku Narodowego [WYNIKI KONKURSU]

red

Wiemy już jak będą wyglądały nowe pawilony zlokalizowane przy wejściach do Tatrzańskiego Parku Narodowego. W miejsce wysłużonych i nie zawsze dostosowanych do współczesnych potrzeb budynków powstaną nowoczesne obiekty z punktem informacyjnym i zapleczem dla pracowników. Ich forma to nowocześnie potraktowana tradycyjna architektura regionu i nawiązanie do górskiej koliby.

Projekt nowych wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego
Projekt nowych wejść do Tatrzańskiego Parku Narodowego
2pm Piotr Musiałowski

Pierwszą nagroda w konkursie na nowe punkty wejściowe do Tatrzańskiego parku Narodowego została przyznana pracowni 2pm Piotr Musiałowski z Warszawy. Jury doceniło projekt za duży potencjał realizacyjny wynikający z niewielkich gabarytów zaproponowanych obiektów i prostotę rozwiązań projektowych przy jednoczesnym wpisywaniu się nowych form w krajobraz tatrzański i spełnienie konkursowych wymagań, które określały, że nowe pawilony mają mieć współczesną formę odwołującą się do tradycji bez bezpośredniego naśladownictwa stylu regionalnego.

W ramach pracy konkursowej należało przedstawić koncepcję pawilonów zlokalizowanych przy dwóch wejściach do TPN prowadzących do Doliny Białego oraz Doliny Kościeliskiej. Jedno z tych wejść jest jednym z odwiedzanych najczęściej, drugie - jednym z najrzadziej.

Architekci zwycięskiej koncepcji zaprojektowali zgeometryzowaną formę wyprowadzoną z koliby, czyli tradycyjnego góralskiego szałasu.

Punktem wyjścia była konstrukcja koliby, kształt i detal jej dwuspadowego dachu oraz eksplorowanie skojarzeń związanych z szarą, wysrebrzoną słońcem i deszczem deską pokryciową. Aby uniknąć bezpośrednich nawiązań historycznych, bryła szałasu została zgeometryzowana, co dodatkowo podkreśla prostopadły układ desek pokryciowych oraz detal przeciągnięcia jednej płaszczyzny dachu nad drugą, stosowany pierwotnie w szałasach - mówią autorzy projektu.

Kalenica nowych obiektów została jednak poprowadzona pomiędzy narożnikami, a nie środkiem ścian szczytowych. Trzy elewacje oraz połacie dachowe zostały zaprojektowane jako wykonane z szarych nakładających się na siebie desek. Elewacja zwrócona w stronę szklaku jest niejako w kontraście do pozostałych ścian, jest gładka i zdaje się być wydrążona w bryle, a jej ciepła barwa zaimpregnowanej sklejki przyciąga uwagę.

Elewacja frontowa posiada też duże przeszklenia umożliwiające dobrą widoczność na strefę wejścia. Umieszczono na nich także motyw parzenicy za pomocą którego ma odbywać się komunikacja głosowa

Koncepcja zakłada pewną modułowość rozwiązania i możliwość konfiguracji projektowanych budynków w zależności od lokalnych potrzeb poprzez dodawanie większej ilości puntów obsługi kasowej czy wydzielenie do osobnej bryły punktu informacyjnego.

Przy projekcie pracował zespół pracowni 2pm w składzie: Michał Adamczyk, Piotr Bylka, Piotr Musiałowski, Krzysztof Nowotka.

Drugie i trzecie miejsce zajęły kolejno pracownie: APP Wojciech Marciniak i EMA STUDIO - Ewelina Siestrzewitowska, Mateusz Gierszon i Antoni Surowiak.

Skomentuj:

Nowe wejścia do Tatrzańskiego Parku Narodowego [WYNIKI KONKURSU]