Blok, który myśli o potrzebach mieszkańców. We Wrocławiu powstanie blok społecznie odpowiedzialny

Piotr Czaja

Czy architektura może być społecznie zaangażowana? Nie tylko może, ale nawet powinna! Nowy blok na wrocławskich Nowych Żernikach zmierzył się z problemem osób starszych, wykluczonych ze stan zdrowia i pokazał, że zamiast dzielić można łączyć. Pod jednym dachem znajdą się tutaj mieszkania dla seniorów i dla rodzin z małymi dziećmi. Jak to wszystko połączyć?

Zwycięska koncepcja zabudowy kwartału na Nowych Żernikach we Wrocławiu
Zwycięska koncepcja zabudowy kwartału na Nowych Żernikach we Wrocławiu
Major Architekci

Nowe Żerniki to wrocławskie osiedle mające aspiracje kontynuowania idei ze znanego i kultowego osiedla WuWa, które powstało we Wrocławiu w 1929 roku. Nowe osiedle ma być tworzone przez architektów, a nie deweloperów i zamiast powtarzalnych rozwiązań służących optymalizacji zysku ma charakteryzować się rozwiązaniami odpowiadającymi potrzebom mieszkańców i współczesnemu modelowi życia. W całym kompleksie zaplanowano też tereny zielone i rekreacyjne oraz budynki przeznaczone pod funkcje kulturalne. Czy uda się sprostać wysoko postawionej poprzeczce?

Poznajemy kolejne projekty, które mają budować tkankę osiedla. Jakiś czas temu pisaliśmy o rozpoczęciu prac nad pierwszymi blokami (TUTAJ), teraz poznaliśmy projekt kolejnego kwartału zabudowy, na który właśnie rozstrzygnięto ogólnopolski konkurs architektoniczny, który wygrała pracownia Major Architekci. Zaprojektowany blok miał łączyć w sobie mieszkania dla osób starszych, wymagających opieki z mieszkaniami dla młodych rodzin z dziećmi i odpowiadać na potrzeby różnych grup wiekowych. Poza samymi mieszkaniami w bloku należało też przewidzieć pomieszczenia typowe dla domów opieki - przeznaczone dla pielęgniarki, stołówkę, przestrzenie wspólne, czy gabinet psychologa, jak również przedszkole z zewnętrznym placem zabaw. Wszystko po to, aby różne grupy mieszkańców, czuły się bezpiecznie i miały zaspokojone wszystkie potrzeby.

Jednym z pierwotnych założeń projektu było dążenie do stworzenia obiektu sprzyjającego integracji wszystkich jego mieszkańców i użytkowników. W efekcie dyskusji na temat odmiennego trybu życia poszczególnych grup wiekowych, doszliśmy do wniosku, że ich potrzeby nie tylko wzajemnie się nie wykluczają, ale wręcz powinno się dążyć do tworzenia w miejscu zamieszkania struktur wielopokoleniowych. Ich koegzystencja w jednej przestrzeni jest działaniem korzystnym pod wieloma względami - uczy wzajemnego szacunku i zapobiega uczuciu wykluczenia, wspomaga aktywizację seniorów, daje mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa dzięki stałej obecności sąsiadów, przyzwyczaja do codziennego funkcjonowania z osobami starszymi i niepełnosprawnymi - mówią autorzy zwycięskiej koncepcji.

Blok został zaprojektowany w formie kwartałowej - jest to swoista odpowiedź na dotychczasową zróżnicowaną urbanistykę sąsiednich działek. Od zewnątrz zaplanowano białe elewacje o jednakowej wysokości 4 kondygnacji z dużym wycięciem prowadzącym do wewnętrznego owalnego dziedzińca i otwierającego podwórze na znajdujący się przy działce pas zieleni stanowiący jedną z osi kompozycyjnych osiedla.

Wewnętrzny owalny dziedziniec o wymiarach 37x49m został zaprojektowany jako przestrzeń zielona, bez wyraźnych wygrodzeń - znajdzie się tu część rekreacyjna dla osób starczych, zewnętrzna siłownia oraz plac zabaw. Pojawi się też wysoka zieleń i nasadzenia ozdobnych traw. Ściany zewnętrzne będą tutaj pokryte rusztem z gęsto ułożonych pionowych drewnianych beleczek nadających wnętrzu bardziej przytulnego charakteru.

Zwycięska koncepcja zabudowy kwartału na Nowych Żernikach we WrocławiuMajor Architekci

W parterze budynku zaplanowana została stołówka, pomieszczenia klubowe, administracja oraz zaplecze socjalne, z z pielęgniarką i psychologiem oraz przedszkole. Mieszkania znalazły się na górnych kondygnacjach. Klatki schodowe doświetlone z wewnętrznego dziedzińca zostały połączone korytarzami, dzięki czemu budynek można wewnątrz obejść dookoła. Od strony zielonej alei zaplanowane zostały mieszkania dla osób starszych, od drugiej - dla rodzin z dziećmi. Możliwość obejścia budynku daje możliwość przesuwania granicy miedzy strefami w zależności od potrzeb i zmieniającej się z czasem struktury wieku oraz swobodną komunikację między mieszkańcami. We wnętrzach przewidziano też przestrzenie wspólne sprzyjające integracji i wspólnemu spędzaniu czasu wolnego.

Na odpowiedź, czy nowe osiedle powtórzy sukces WuWy trzeba jeszcze zaczekać, nie mniej już teraz cieszy fakt, iż zostały dostrzeżone różne grupy społeczne i ich potrzeby. Umiejętne połączenie sprzyja integracji, zapobiega wykluczeniu i pokazuje, że choć różnimy się między sobą, to wszyscy jesteśmy sobie nawzajem potrzebni i możemy sprawić, że nasze codzienne życie będzie przyjemniejsze. Podzielcie się w komentarzach swoją opinią na temat zaprojektowanego bloku i pomysłu na stworzenie wspólnego domu dla dla seniorów i młodych rodzin.

ZOBACZ WIZUALIZACJE POKAZUJĄCE PRZYSZŁĄ ZABUDOWĘ>>>

Skomentuj:

Blok, który myśli o potrzebach mieszkańców. We Wrocławiu powstanie blok społecznie odpowiedzialny