Rodzina plus goście. Luksusowa rezydencja pod Krakowem

red

Projekt podkrakowskiego domu miał być nowoczesny, komfortowy i zapewnić autonomiczną strefę dla gości. Rozległy parterowy budynek z efektowną klatka schodową prowadzącą na taras na dachu to już bardziej rezydencja niż zwykły dom jednorodzinny. W bryle i we wnętrzu można znaleźć nawiązania zarówno do modernistycznej prostoty, jak również historycznego detalu często w charakterystycznym dla naszych czasów uproszczeniu i zgeometryzowaniu. Jak wyszło połączenie zdawałoby się sprzecznych stylów?

Rezydencja Portret Współczesności
Rezydencja Portret Współczesności
artMOKO

Projekt luksusowego domu pod Krakowem został opracowany w pracowni artMOKO. Inwestorzy postawili przed projektantami zadanie zaprojektowania reprezentacyjnego i komfortowego budynku mieszkalnego z wyraźnie wyodrębnioną i autonomiczną częścią dla gości.

Zaprojektowany budynek ma ok 250 m kw. powierzchni i został podzielony na dwie osobne części - jedną przeznaczoną dla domowników i drugą o charakterze gościnnym - oddzielone od siebie wewnętrznym tarasem. Takie rozwiązanie zapewnia komfortowe przyjmowanie gości, którzy otrzymują pełnię swobody i możliwość nieskrępowanego przebywania w domu gospodarzy. Obydwie części łączy wspólny taras i zadaszenie przekrywające całą bryłę budynku. Na tarasie zaprojektowana została też rzeźbiarska w formie klatka schodowa umożliwiająca dostanie się na znajdujący się na płaskiej części dachu taras.

Nad częściami mieszkalnymi dach został zaprojektowany jako dwuspadowy - takie rozwiązanie wciąż dominuje w zapisach miejscowych planów zagospodarowania w większości polskich wsi i miasteczek. Skośne połacie dachowe zostały jednak wycofane poza lico budynku, dzięki czemu są mniej widoczne i nie dominują w sylwetce rozległego budynku. Skośny dach umożliwił też podwyższenie reprezentacyjnych pomieszczeń, które nie kończą się klasycznym, płaskim stropem, ale sięgają do połaci dachowych i kalenicy budynku.

W części gościnnej zaprojektowano nieduży salon odgradzany ruchomą ścianką od jadalni i kuchni oraz niewielką łazienkę. W bryłę tej części wkomponowano także pomieszczenie gospodarcze dostępne z ogrodu. Główna część domu, to połączone kuchnia, jadalnia i salon z niewielką biblioteczką, a także strefa prywatna, na którą składają się sypialnie domowników oraz duży pokój kąpielowy.

Zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzach możemy znaleźć nawiązania do prostych, modernistycznych rozwiązań, jak również do bardziej klasycznych, elementów dekoracyjnych potraktowanych często w nieoczywisty sposób. Białe proste podcienie i duże powierzchnie przeszkleń łączą się tu z klasycznymi rozetami, a wszystko uzupełnione jest nowoczesnym designem w postaci zgeometryzowanych ornamentów pojawiających się we wnętrzach czy nieco ascetycznych lamp zawieszonych nad stołem w jadalni. Podzielcie się w komentarzach swoją opinią na temat takiego niecodziennego zestawienia oraz samej bryły budynku.

ZOBACZ WIZUALIZACJE>>>

Skomentuj:

Rodzina plus goście. Luksusowa rezydencja pod Krakowem