Dom w środku lasu. Jak poradzili sobie z wąską działką? Najlepiej to widać od góry

red

Nietypowy kształt domu wynika z chęci jak najlepszego dopasowania projektu do wąskiej działki przy zapewnieniu mieszkańcom jak najlepszych widoków. Na zdjęciach z góry najlepiej widać jak architekci poradzili z problemem i stworzyli nie tylko ciekawą, ale także funkcjonalną bryłę.

Dom Tetris w małopolskim Bukownie
Dom Tetris w małopolskim Bukownie
Kameleonlab, fot. Tomasz Zakrzewski

Pracownia Kameleonlab została uznana przez brytyjski Wallpaper* za jedną z 20 najciekawszych "wschodzących" biur projektowych na świecie. Tytuł niewątpliwie jest nagrodą za poszukiwania ciekawych i nieszablonowych rozwiązań i indywidualne podejście do każdego projektu.

Nie inaczej było w przypadku domu o drewnianej elewacji, który stanął na wąskiej działce pośrodku lasu.

Kształt elewacji nie jest przypadkowy i jest odpowiedzią na potrzeby wyrażone przez przyszłych mieszkańców. Inwestorzy chcieli też, aby dom otwierał się na położony od zachodu i północy ogród, ale jednocześnie łapał południowe słońce. Sypialnie znajdujące się od północnej strony domu miały także mieć bezpośrednie wyjście na taras od strony południowej. Wąska działka z wjazdem od krótszego boku wymusiła podłużny kształt budynku.

Aby sprostać tym wymaganiom, architekci podzielili dom na sekcje mieszczące poszczególne funkcje, a a następnie starali się tak kształtować poszczególne elementy budynku, aby pogodzić wszystkie wymagania.

W wyniku tego procesu powstał budynek maksymalnie zbliżony do wschodniej granicy działki. Od tej strony znajduje się wejście do budynku. Nie ma tu żadnych okien. Jedynie strefa wejściowa została doświetlona za pomocą paneli z translucentnego szkła profilowego.

Od zachodu powstała zaś geometryczna, silnie rozrzeźbiona elewacja przypominająca klocki znane z gry Tetris. Takie ukształtowanie umożliwiło rozplanowanie poszczególnych funkcji przy zachowaniu pożądanych otwarć i spełnieniu wymagań inwestora. zabawę bryłą najlepiej widać na zdjęciach pokazujących jak dom wygląda od góry.

Cały budynek został obłożony ciemnym drewnem, dzięki czemu wtapia się w naturalne otoczenie i stanowi integralną część przestrzeni.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

_____________________________________________________________________

ZOBACZ TEŻ:

Skomentuj:

Dom w środku lasu. Jak poradzili sobie z wąską działką? Najlepiej to widać od góry