Ostateczny projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej

Michał Wojtczuk

Ratusz zaakceptował ostateczną koncepcję kształtu budynku opracowaną przez szwajcarskiego architekta Christiana Kereza, ale wcale nie kończy to sporów z projektantem.

Tak wygląda ostateczna koncepcja budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej
Tak wyglądała koncepcja budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej
fot. materiały inwestora

 

 

 

Ratusz ujawnił w piątek ostateczną koncepcję kształtu budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej przedstawioną przez Kereza. - Jakiś czas temu na spotkaniu z panią prezydent zaprezentował kilka wariantów. Pani prezydent zaakceptowała ten, który on sam uważał za najlepszy - mówi Paweł Barański, dyrektor Stołecznego Zarządu Rozbudowy Miasta.

 

 

Najnowsza propozycja projektanta różni się dość mocno od wizualizacji, z którą dwa i pół roku temu wygrał międzynarodowy konkurs. Tamten budynek miał dwie pierwsze kondygnacje osłonięte szkłem, zdominowane przez wielkie połacie prostych szarych ścian wyższych kondygnacji. Na dachu projektant umieścił kilka rzędów przeszklonych "wałków" prostopadłych do ul. Marszałkowskiej. Całość przypominała krzyżówkę tekturowego pudełka na buty z wyżymaczką. Nowe wizualizacje przedstawiają gmach o prawie białych ścianach. Jasne tafle elewacji schodzą ku ziemi w długich, lekko wygiętych łukach, budynek wygląda trochę jak połówka mostu przerzuconego przez rzekę. Najniższe piętra osłonięte są zielonkawym szkłem, co wzmacnia skojarzenia z rzeczną tonią. Dach pofałdowany jest teraz równoległe do ul. Marszałkowskiej, a "wałki" są mniejsze. Łuki przeszkleń na dachu są nieco mniejsze niż w koncepcji sprzed roku. A to dlatego, że wówczas Kerez zaproponował miastu, by budynek miał nie trzy, lecz dwie bardzo wysokie kondygnacje. Ratusz się na to nie zgodził, bo budynek miałby wówczas powierzchnię mniejszą o jedną trzecią.

 

 

Czytaj więcej

 

 

 

 

Michał Wojtczuk

źródło: Gazeta Wyborcza Warszawa

 

 

 

Zobacz także:

 

Projekt Kereza odrzucony!

 

Kolejna Makabryła w Warszawie

 

Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach

 

Skomentuj:

Ostateczny projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej