Ultranowoczesna stacja benzynowa koło Wieliczki

red.

Projekt pawilonu stacji paliw w Sierczy koło Wieliczki był tylko pretekstem. Realizacja młodej pracowni Group_A Architects to protest przeciwko komercyjnej sztampie i brzydocie sieciowych obiektów obsługi komunikacji powstających w Polsce. 

Pawilon stacji paliw w Sierczy k. Wieliczki projektu młodej pracowni Group_a
Pawilon stacji paliw w Sierczy k. Wieliczki projektu młodej pracowni Group_a
Group_a

 

 

Chociaż pawilon zaprojektowany został z myślą o obsłudze lokalnej małej stacji benzynowej, właściciel chciał, aby spełniał on także inne funkcje. Budynek usytuowany obok przedszkola, szkoły, kościoła oraz stadniny, w miejscu z widokiem na góry stanowi jeden z ważniejszych punktów w centrum wsi. Dlatego też obiekt służy zarówno za pawilon obsługi stacji, a także jako lokalny sklep i kawiarnia.

 

 

 

Pawilon posadowiony został na "mocnej" żelbetowej płycie. Wyraźna w odbiorze tworzy tarasy widokowe i podłogę pawilonu, ma podkreślać jego wyraźny związek z miejscem i być kontynuacją ogromnego betonowego placu przed budynkami gospodarczymi stadniny, jednak lekko poderwana od ziemi ma odcinać się od całości i podkreślać swoją odmienność. - Do budowy ścian zastosowaliśmy płytę warstwową powszechnie używaną w tego typu budownictwie, aby pokazać jej inny ciekawy nie stosowany wymiar, bo płyta ma długość ponad 17metrów oraz uwydatnić fakturę - opisują architekci z Group_A Architects.

 

 

Wycofanie z lica zewnętrznego obrysu budynku szkleń wytworzyło podcienie strefy wejścia i górnego tarasu. Sufity zewnętrzne zbudowane zostały z transparentnych paneli  poliwęglanowych, przepuszczają one światło oświetlając tarasy i budynek nocą zdecydowanie akcentują go w krajobrazie.

 

 

 

- We wnętrzach pawilonu ściany w okleinie ze sklejki brzozowej mają wprowadzić swojski, wiejski charakter i ciepło, a przez pokazanie infrastruktury chcieliśmy odciąć się od estetyzowania przez ukrywanie i dekorowanie tego, co przecież też ma swój interesujący charakter - dodają.

 

 

***

Group_A Architects to gliwicka pracownia, którą tworzą dwaj absolwenci tamtejszego Wydziału Architektury, Jacek Krych i Dariusz Gajewski. Na podjęcie wspólnej działalności zdecydowali się  po zrobieniu dyplomu w 2004 roku. Od tego momentu na swoim koncie mają min. przebudowę kamienicy w Zabrzu, jednak oprócz szeroko pojętej architektury zajmują się także wnętrzami, krajobrazem oraz grafiką i urbanistyką. Jak sami mówią ich projekty są przede wszystkim funkcjonalne.  Architekci lubią łamać zasady i obalać utarte schematy w projektowaniu. W obrębie ich działalności są  obecnie projekty domów, wnętrz publicznych, biurowych i prywatnych.

 

 To miejsce niczym szczególnym nie wyróżniało się z krajobrazu polskiej drogi. Mały dystrybutor, prowizoryczny budynek niezdarnie ocieplony styropianem, brak porządnej drogi dojazdowej.

 

AR

 

Zobacz także: 

 

Stacja paliw przyszłości

 

Nietuzinkowe wiaty pzystankowe

 

Energooszczędne śmigło z Krakowa 

 

 

Skomentuj:

Ultranowoczesna stacja benzynowa koło Wieliczki