Biblioteka UAM w Poznaniu

Bryła biblioteki Uniwersytetu Adama Mickiewicza przedzielona została na pół tworząc masywny dół z piaskowca i lekką górę ze szkła. W zamyśle autorów projektu Consultor, APA Jacek Bułat oraz Neostudio Architekci było ukazanie związku między historią, a współczesnością.

 

 

Biblioteka Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu Adama Mickiewicza, która stanowi rozbudowę Collegium Maius - dawnego budynku pruskiej Królewskiej Komisji Kolonizacyjnej (Hakaty), zlokalizowana została w bezpośrednim sąsiedztwie Opery i Zamku Cesarskiego, tuż przy Placu Mickiewicza - sercu Poznania.

 

 

 

Biblioteka posiada skromną ekspozycję, zasłonięta jest z trzech stron przez Collegium Maius i dodatkowo przez Urząd Wojewódzki

 

 

Projekt powstał w wyniku konkursu rozstrzygniętego we wrześniu 2005 roku. Główną ideą było pogodzenie sprzeczności wynikających z charakterystyki obiektu - szacunek do zastanego miejsca i jego historii oraz determinacja, aby zrealizować obiekt współcześnie funkcjonalny, powściągliwy w formie, z wyczuciem nawiązujący do otoczenia. Celem nadrzędnym były rozwiązania przyjazne dla studentów, ale także pogodzenie wymagań inwestora z zapisami warunków zabudowy. Zaowocowało to układem wnętrza, który jest opracowany w sposób wykorzystujący do maksimum dostępną powierzchnię, dokładnie analizując wymagania przestrzenne użytkownika. Znaczne skomplikowanie projektu potęgowała dodatkowo sytuacja gruntowo - wodna, ponieważ budynek częściowo posadowiony był na murach obronnych i zasypanej fosie, a częściowo na podziemnym cieku, który został niejako przedzielony nową strukturą.

 

 

 

 

 

 

W realizacji projektu i budynku bardzo pomagała rzeczowa i ciągła współpraca z inwestorem, dzięki czemu projekt od momentu konkursu został, dzięki wzajemnym rozmowom i kompromisom, wzbogacony i udoskonalony. Bryłę budynku zdominowały dwa materiały - szkło i piaskowiec. Rysunek kamienia, identycznego jak na istniejącym obiekcie Collegium Maius, nawiązuje do starych podziałów, jednocześnie wprowadzając stonowane zaburzenia jego rytmu. Lekką strefę szkła i masywną kamienia łączą piaskowcowe żyletki, które ciągnąc się poprzez całą wysokość obiektu, są wolnym odzwierciedleniem wertykalnych podziałów elewacji podwórzowej zastanej zabudowy. Ślad żyletek został przeniesiony na rysunek posadzki placu oraz do wnętrz budynku.

 

 

 

 

Dane projektu:

Pracownia projektowa: Consultor Sp. z o. o.+ APA Jacek Bułat + Neostudio Architekci
Autorzy: Jacek Bułat, Bartosz Jarosz, Joanna Kapturczak, Michał Kapturczak, Paweł Świerkowski
Konstrukcja: Pracownia Projektowa Piotr Fait

Konstruktor: Piotr Fait
Inwestor: Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wykonawca: Forbud

 

Powierzchnie:
- działki: 7308 m2
- zabudowy: 564 m2
- użytkowa: 2062 m2
- całkowita: 2464 m2
Kubatura: 9970 m3

 

Kalendarium:
Projekt konkursowy: czerwiec 2005
Projekt budowlany i wykonawczy: październik 2005 - czerwiec 2006
Realizacja: październik 2007 - kwiecień 2009
Lokalizacja: ul. Fredry 10, 60-701 Poznań

 

red

 

 

Zobacz także:

 

 

Biblioteka Techniczna w Pradze 

 

Kampus polski: na co mogą liczyć studenci polskich uczelni

 

Kuryłowicz bryluje na kampusie UW 

 

 

Więcej o: