Co wokół Muzeum Sztuki Nowoczesnej?

Alejki z drzew i krzewów oraz wolnostojące pojedyncze krzesła zamiast przytwierdzanych do podłoża kilkuosobowych ławek - to niektóre z pomysłów szwajcarskiego architekta Gunthera Vogta na zmianę wizerunku Placu Defilad w Warszawie, w pobliżu którego za kilka lat stanąć ma Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

 

 

Architekt krajobrazu z Zurychu przedstawił w czwartek w tymczasowej siedzibie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie wstępną koncepcję zagospodarowania Placu Defilad - otoczenia przyszłej siedziby muzeum, która stanie u zbiegu uli Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej.

 

 

Vogt na swoim koncie ma już m.in. projekt otoczenia Tate Modern w Londynie i stadionu Allianz Arena w Monachium. Współpracuje nad projektem budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej z autorem zwycięskiej koncepcji, Christianem Kerezem.

 

 

 

- Proces projektowania posuwa się do przodu. (...) Naszą intencją jest obecnie rozpoczęcie debaty nad tym, jak powinno wyglądać otoczenie Muzeum, ono nie będzie przecież istnieć w próżni - mówił w czwartek Marcel Andino Velez z Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

 

 

 

Konkurs na projekt architektoniczny zagospodarowania Plac Defilad ma zostać ogłoszony przez m.st. Warszawa jeszcze w tym roku. - Będzie to prawdopodobnie konkurs dla architektów polskich, ale miasto chętnie zaprosiłoby do międzynarodowego jury właśnie Gunthera Vogta - mówił Velez.

 

 

 

Vogt zaakcentował w czwartek, że przedstawiane przez niego pomysły to tylko wstępne projekty. - Najbardziej zależy mi na tym, by był to wstęp do dyskusji o tym, jak za parę lat ma wyglądać otoczenie Pałacu Kultury i Nauki. Ważna jest dyskusja z zainteresowanymi mieszkańcami Warszawy, mniej dla mnie liczy się dyskusja z politykami - zastrzegł architekt.

 

 

 

 

 

Vogt uważa, że wokół przyszłych budynków na Placu Defilad należy stworzyć zielone alejki z drzew lub krzewów. - Byłby to rodzaj obramowania, ramek wokół budynków - tłumaczył architekt. Jego zdaniem, na Placu Defilad nie może zabraknąć miejsca do odpoczynku - Vogt chciałby zamienić jednak popularne ławki przyczepione do podłoża na pojedyncze krzesła, które można by obracać w dowolnym kierunku.

 

 

- W przypadku ławki jesteśmy ograniczeni co do kierunku, w którym patrzymy, i tego, czy chcemy siedzieć z kimś, czy samotnie. Wolnostojące krzesło pozwala nam dokonać wolnego wyboru - siedzę sam albo dosiadam się do kogoś, patrzę w tę lub w przeciwną stronę - argumentował.

 

 

 

Muzeum Sztuki Nowoczesnej powołano w 2005 roku. W lutym 2007 r. międzynarodowy konkurs na projekt architektoniczny placówki wygrał Christian Kerez. Całkowita powierzchnia budynku ma wynieść ok. 35 tys. m kw. Rozpoczęcie budowy zaplanowano na 2011 r., a jej zakończenie na 2013 r. Muzeum ma być oddane do użytku w 2014 r.

 

 

źródło: PAP

 


Zobacz także:

 

Ostateczny projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej

 

Odpakować Warszawę

 

Najnowszy budynek Christiana Kereza

 

 

 

Więcej o: