Nowe osiedle we Wrocławiu

Budynek projektu krakowskiej pracowni Lewicki Łatak Architekci kontynuuje, charakterystyczne dla Wrocławia, wielowiekowe użycie cegły. Jego pomysłowa architektura nawiązuje do sąsiadujących realizacji powstałych na początku lat dwudziestych ubiegłego wieku, takich jak osiedle Grabiszyn - autorstwa Paula Heim'a  i  Alberta Kempter'a.

 

W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się przykłady stosowania tego materiału przy realizacji budynków o tej samej mieszkaniowo-usługowej funkcji, jak i w tworzeniu tzw. małej architektury: murków, ławek i ogrodzeń. Właśnie ten ostatni obiekt - ażurowy ceglany mur z sąsiedztwa, stał się bezpośrednią inspiracją kształtowania przez autorów struktury nowej zabudowy. Cegły zostały celowo przeskalowane do rozmiarów jednego mieszkania, a ich wzajemne rozsunięcia stały się loggiami.

 

Budynkowi o nazwie Corte Verona nadano znaną, dobrze funkcjonującą formę kwartału z podziałem przestrzeni na: publiczną (zewnętrzną), prywatną (mieszkania) i półpubliczną (dziedziniec).

 

 

Na parterach zlokalizowano usługi - dostępne z zewnątrz, od strony ulic, wyżej znajdują się mieszkania - dostępne z dziedzińca poprzez halle wejściowe, a poniżej poziomu terenu jest garaż - zapewniający wysoki wskaźnik miejsc parkingowych (1,2 stano-wis-ka / miesz-kanie).

 

W budynku przeważają małe (45m2) mieszkania składające się z pokoju dziennego z kuchnią, sypialni, łazienki i małej garderoby oraz stosunkowo dużej loggii, o powierzchni około 8m2. Dzięki niej można było doświetlić stosunkowo "głębokie" trakty mieszkań poprzez zastosowanie narożnych okien.

 

Konstrukcję żelbetową zaprojektowano, jako układ poprzecznych tarcz, które wydzielając poszczególne mieszkania izolują je akustycznie i płyt będących elementem "pływającej" podłogi.

 

Wszelkie instalacje są prowadzone w szachtach w podłużnych ścianach - izolowanych akustycznie od strony mieszkań i korytarza dwoma niezależnymi warstwami muru.

 

Fasada - w części parterowej silikatowy tynk (wzmacniany podwójną siatką polipropylenową) wraz ze ślusarką aluminiową. Wyżej - płytki ceramiczne (o dwu grubościach i kolorach zmiennie rozmieszczone na każdym boku czworokąta) wraz ze stolarkę drewnianą i szklanymi balustradami.

 

Projekt przewiduje minipark, który powstanie na dziedzińcu. W chwili obecnej trwają jeszcze prace wykończeniowe


W projekcie specjalnie potraktowano przestrzeń dziedzińca. Przewiduje on minipark, który powstanie tu niebawem. Będzie on kompozycją trawników, krzewów i drzew oraz klombów kwiatowych. Inspiracją dla jego wyglądu był obraz Władysława Strzemińskiego "Widok z okna". W planach są również m.in. ścieżki dla pieszych, ławki, piaskownica i huśtawki, pochylnie i schody.

jj

źródło: Lewicki Łatak Architekci

 

 

Zobacz także:


Plac Wolnica wyłożony drewnem

 

Dwa projekty Lewicki Łatak zawieszone przez prezydenta

 

Będzie handel przy stadionie

 


 

Więcej o: