Filmowcy przeniosą się do plomby

red

Warszawska pracownia architektoniczna Grupa 5 wygrała konkurs na projekt nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Projekt nawiązuje do śląskiej architektury, na fasadzie twórczo wykorzystując charakterystyczny motyw czerwonej cegły.

Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach - Zwycięski projekt pracowni Grupa 5 Architekci
Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach - Zwycięski projekt pracowni Grupa 5 Architekci
Grupa 5

Filmowcy przenoszą się do centrum Katowic. Nowa siedziba stanie przy ul. św. Pawła, na działce podarowanej uczelni przez miasto. Będzie plombą w istniejącej starej, dość chaotycznej i mocno zdegradowanej zabudowie. Sądząc po licznie zgłoszonych do konkursu pracach, architekci nie przestraszyli się tego sąsiedztwa. Swoje propozycje przysłało 39 zespołów z różnych europejskich krajów.

Pierwszą nagrodę przyznano znanej warszawskiej pracowni GRUPA 5 Architekci. Założona 13 lat temu firma ma w dorobku sporo ciekawych i dużych projektów. Jej flagowym dziełem jest rewitalizacja dworca kolejowego we Wrocławiu. - Chociaż jesteśmy bardzo mocno przekonani do projektu, który zaproponowaliśmy, to zwycięstwa się nie spodziewaliśmy - przyznaje Kacper Gronkiewicz z Grupy 5, która nie wysłała nikogo do Katowic na ogłoszenie wyników.

Inspiracją dla projektu była sama działka - przestrzeń przypominająca wielkie podwórko ograniczone ścianami kamienic. - Zastanawialiśmy się, jak zmieścić tam cały program funkcjonalny i jednocześnie zachować tę malowniczą przestrzeń wewnętrzną - opowiada Gronkiewicz.

Rozwiązaniem okazało się stworzenie wewnętrznego otwartego dziedzińca, zielonego patio, na które będą otwierać się pomieszczenia dydaktyczne. Jurorom bardzo się ten pomysł spodobał. Pochwalili też płynne wpisanie budynku w pejzaż i nawiązania do regionalnej tradycji. Niemal w całości przeszkloną frontową elewację gmachu warszawscy architekci chcą przykryć czymś w rodzaju ceglanej koronki - ażurową ścianą wykonaną ze starej cegły.

- Idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie cegły rozbiórkowej. Jeśli ona nie będzie spełniała parametrów technicznych, można ją zastąpić albo uzupełnić nową cegłą produkowaną tradycyjnymi metodami - mówi Gronkiewicz. W nową elewację architekci chcą wpisać nadal stojący na działce stary budynek stacji trafo, który inwestor zamierzał wyburzyć.

We wnętrzach znajdzie się wielkie studio telewizyjno-filmowe, pracownie fotograficzne, plastyczne i montażowe. - Myślę, że ta inwestycja będzie mobilizować do dalszej rewitalizacji tej okolicy. Za parę lat może to być fantastyczne miejsce - mówił prof. Krystyna Doktorowicz, dziekan WRiTV. Inwestycja ma kosztować 22 mln. złotych

Druga nagroda przypadła Jakubowi Korfantemu, Aleksandrze Palce i Adamowi Wanatowiczowi. Trzecia nagroda trafiła do zespołu pracowni Piotr Płaskowicki & Partnerzy Architekci.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Zobacz także:

Nastała era Brutala!

Przewodnik architektoniczny Katowice TOP 10

Antykatalogowce rozdane!

Skomentuj:

Filmowcy przeniosą się do plomby