MVRDV: Rozpikselowana skała w Oslo

dll

W Oslo postępują prace konstrukcyjne siedziby głównej banku DnB NOR. Jednym z elementów projektu, jest budynek zaprojektowany przez holenderską pracownię MVRDV, który będzie przypominał "rozpikselowaną skałę".

biurowce, norwegia, wieżowce, oslo, wieżowiec, mvrdv, dnb nor
Źródło: MVRDV

 

 

Siedziba główna banku DnB NOR będzie zlokalizowana w nowopowstającej biznesowej dzielnicy Oslo - Barcode. Projekt przewiduje wzniesienie trzech 15, 16, 17-kondygnacyjnych wieżowców, połączonych ze sobą przejściami podziemnymi. Łącznie kompleks ma posiadać powierzchnię ok 80 tys. m2. Centralnym elementem tego zespołu ma być 17-kondygnacyjny biurowiec, zaprojektowany przez holenderską pracownię MVRDV.

 

Zdaniem architektów, budynek ma nawiązywać do demokratycznej kultury organizacyjnej i doskonałych warunków pracy w banku. Inspiracją dla jego formy, miał być stalowy regał, na którym poukładano pudła i pudełka o różnej wielkości. Ten wielozadaniowy przedmiot ma bowiem odzwierciedlać elastyczny charakter firmy.

 

 

Źródło: MVRDV

 

 

Budynek będzie posiadał kamienną elewację, dzięki czemu będzie przypominał ogromną, "rozpikselowaną skałę". Zarówno powstałe w bryle nisze, jak i wysunięte "piksele", mają służyć jako tarasy lub ogrody zimowe.

 

 

Na powierzchni 36 tys. m2, prócz ponad 2 tys. stanowisk pracy, znajdować się będzie także pracownicza kantyna, biuro zarządu z widokiem na fiord i, zlokalizowany w sercu budynku, dział handlowy banku na 250 stanowisk. Całość ma być połączona za pomocą wind i pieszych ciągów komunikacyjnych.

 

 

Obecnie ukończona została część podziemna inwestycji (fundamenty i przejścia podziemne). Termin zakończenia realizacji wyznaczony jest na rok 2012.

 

 

dll

 

 

Zobacz także:

 

Podziurawiony blok od MVRDV w Madrycie

 

Wieżowiec LEGO od MVRDV

 

Więcej projektów MVRDV

 

 

Skomentuj:

MVRDV: Rozpikselowana skała w Oslo