Linz - Europejska Stolica Kultury 2009

Punkt informacji turystycznej powinien być miejscem zapraszającym i przyjaznym, a przede wszystkim łatwym do znalezienia. Ten priorytet został spełniony przez architektów z pracowni Caramel Architekten w 100%. Nowy Infopunkt w miejscowości Linz z daleka mieni się w oczach.

 

 

Rok 2009 to dla austriackiego miasta Linz rok wyjątkowy. Razem z Wilnem pełni w tym roku rolę Europejskiej Stolicy Kultury. Z tej okazji rozpisano konkurs na projekt Punktu Informacyjnego. Zwyciężył pomysł architektów z pracowni Caramel Architekten, który ukończono pod koniec ubiegłego roku. Projekt obejmuje 235m2 powierzchni Centrum Informacji i dodatkowo 350m2 placu przed budynkiem.

 

Architekci podeszli do tematu bardzo ironicznie. Z założenia nie próbowali promować miejscowości jako miejsca eleganckiego. Nawiązali natomiast do regionalizmu, prowincjonalnego charakteru tego miejsca wykorzystując jako główny motyw obrus w charakterystyczną biało-czerwoną kratę - symbol gościnności.

 

linz 2009 caramel

 

 

Nowo utworzony Punkt Informacji mieści się w historycznym budynku o masywnej, kamiennej elewacji, która stanowiła pewnego rodzaju barykadę, element konieczny do pokonania. Wnętrze przeplatające się z zewnętrzem (formą, kolorystyką i wzornictwem) eliminuje to wrażenie, przez co miejsce stało się bardziej dostępne dla turystów. Biało-czerwony ?obrus" zaprojektowano jako jednolity element, przenikający z przestrzeni Infopunktu na plac przed budynkiem. Żeby efekt ten był jeszcze większy, okna z gęstymi podziałami zastąpiono wielkimi przeszkleniami. Punkt Informacji Turystycznej został tu przeniesiony jedynie na okres 2009 roku, kiedy Linz będzie europejską stolicą kulturalną. Stąd dobrane przez architektów materiały nie należą do najtrwalszych. Priorytetem w ich doborze była raczej szybkość montażu.

 

 

Miejsce celowo pozbawione jest billboardów, czy innych banerów reklamowych. Plac może być przez to odczytywany jako jednolita przestrzeń Punktu Informacyjnego, ale też jako samodzielna przestrzeń miejska. Z kraciastego poliuretanowego obrusa tak ukształtowano teren, żeby oprócz schodów stworzyć też siedziska, zwiększając tym funkcjonalność i atrakcyjność miejsca.

 

 

nobo

 

 

Zobacz także:

 

Zaha Hadid w Wilnie

 

Miejski design według Subarquitectura

 

Miejski salon w St. Gallen  

 

 

Więcej o: