OperaLab: Mobilny pawilon Opery Narodowej [PROJEKTY]

red

OperaLab to interdyscyplinarny projekt Teatru Wielkiego - Opery Narodowej oraz BMW Group Polska. Konkurs miał wyłonić najlepszy projekt mobilnego pawilonu, który mógłby docierać z ofertą kulturalną placówki nawet do najmniejszych miejscowości w Polsce

II nagroda, projekt przygotowany przez zespół w składzie: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień.
II nagroda w konkursie OperaLab, projekt przygotowany przez zespół w składzie: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień
źródło: OperaLab

Konkurs na mobilny pawilon to część projektu OperaLab, którego celem jest stworzenie innowacyjnego miejsca, które będzie jednocześnie galerią i kulturalno-badawczą platformą. Interdyscyplinarny projekt łączy różne elementy sztuki, od baletu po design i architekturę. W ramach całego projektu zaplanowano warsztaty, konkursy i wystawy. Pierwszą fazą OperaLab był właśnie konkurs pod hasłem "Projektowanie tożsamości / Tożsamość projektowania". Jego celem było zaprezentowanie najnowszych przykładów wzornictwa i architektury w kontekście przestrzeni Teatru Wielkiego - Opery Narodowej w Warszawie.

Wyniki konkursu poznaliśmy 11 stycznia 2013 r. Na konkurs wpłynęło 115 prac z 10 krajów. Najlepsze prace wyłoniło jury w składzie: Jacek Frohlich, Konrad Kucza-Kuczyński, Boris Kudlicka, Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Jerzy Porębski i Tomasz Rygalik.

Jury nie zdecydowało się jednak przyznać pierwszej nagrody, tylko dwa drugie miejsca oraz jedno wyróżnienie. Organizatorzy zaproszą laureatów drugiego miejsca do kolejnego etapu konkursu, w którym projektantom zostaną przedstawione zalecenia jury. Dopiero po tym etapie ostatecznie zostanie wyłoniony zwycięzca.

II nagrodę i 3 tysiące euro otrzymał Karol Żurawski:

II nagroda, projekt Karola Żurawskiego.źródło: OperaLab

Projekt Karola Żurawskiego przewiduje budowę pawilonu, którego głównym elementem ma być antracytowa kurtyna wyznaczająca przestrzeń dla sztuki. Kurtyna ma dobrze tłumić dźwięki dobiegające z otoczenia i także zmniejszać bądź zwiększać dopływ światła.

Małe otwarcie w zasłoniętej kurtynie wzbudza ciekawość, zaprasza do zgłębienia tajemnicy, która chowa się w środku. Kurtyna nie jest po to by oddzielać czy ukrywać, ale by ją przekroczyć. Jednocześnie jest bardzo plastyczna, daje się kształtować - pawilon z zamkniętej przestrzeni w łatwy sposób staje się przestrzenią otwartą - opisuje autor

Jury pochwaliło pawilon za relacje, jakie buduje między nową formą a tożsamością Teatru Wielkiego - Opery Narodowej. Jury spodobało się zastosowanie kurtyny, która nawiązuje do scenicznego wyglądu teatru.

Prostota i klarowność zastosowanych elementów doskonale odnosi się do założeń i oczekiwań organizatorów. Przy uwzględnieniu założeń technicznych, funkcjonalnych i konstrukcyjnych pawilon ma szansę stać się kompletną i doskonale spełniającą przeznaczoną rolę przestrzenią, tworząc przy tym niecodzienny i intrygujący obiekt architektoniczny.

ZOBACZ TEN PROJEKT>>

Równorzędnie II nagrodę i 3 tysiące euro otrzymał zespół w składzie: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień. Ich projekt przewiduje budowę białego pawilonu nawiązującego do teatralnej kurtyny:

II nagroda, projekt przygotowany przez zespół w składzie: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień.źródło: OperaLab

Jej ruch wywołuje w widzu emocje. To podczas otwierania się kurtyny wyłaniają się pierwsze obrazy i dźwięki związane z wystawianą sztuką. W projektowanej koncepcji pawilonu istotne było wywołanie w widzu takich emocji które zachęciły by go do wejścia do wnętrza obiektu - mówią o projekcie jego autorzy

Jury podkreśliło uniwersalny charakter projektu, który pozwoli na łatwą akomodację w różnych przestrzeniach miejskich. Kapituła doceniła także projekt za "budowania relacji z instytucją poprzez czerpanie z jej słownika". Co jeszcze urzekło jury?

Interesująca wydaje się formalna elegancja projektu, falujące ściany wykonane z aluminiowych profili, które nadają zwartej bryle dynamiki, przywołując skojarzenia z kurtyną. Dużym atutem projektu jest łamanie konwencji poprzez kontrastowe zestawienie sztywnych materiałów do uzyskania efektu delikatności i zwiewności - pisano w werdykcie

ZOBACZ TEN PROJEKT>>

Natomiast wyróżnienie oraz 1 tysiąc euro otrzymali Hiszpanie: Gonzalo del Val i Diego da las Heras:

Wyróżniona praca w konkursie OperaLab przygotowana przez Hiszpanów - Gonzalo del Val i Diego da las Heras.źródło: OperaLab

Hiszpanie zaproponowali kompleks poszczególnych obiektów, które dopiero zestawione razem mają tworzyć całość. Elementy te w zależności od ich rozstawienia mogą obsługiwać mniejsze lub większe wydarzenia.

Otwarta skrzynia wygląda jak pojemnik pełen scenicznych elementów: drewniana ściana, widoczne kolorowe tomy w środku, nakłaniające przechodnia by przejść na drugą stronę: do wnętrza - mówią autorzy

W projekcie Hiszpanów jury doceniło niekonwencjonalne podejście. Była to jedyna praca, która przygotowana została w formie kolorowego szkicu, co dla członków jury było ciekawą alternatywą wobec "cyfrowych hiperrealistycznych renderingów".

ZOBACZ TEN PROJEKT>>

Skomentuj:

OperaLab: Mobilny pawilon Opery Narodowej [PROJEKTY]