Budynek Fostera z artystyczną windą

Ulica Bowery na Manhattanie od lat staje się zagłębiem życia artystycznego Nowym Jorku. Co kilka lat powstają tu obiekty największych sław architektury. W 2007 roku otwarto The New Museum projektu Sejima + Nishizawa z SANAA. Tuż obok stanął teraz kolejny magnes na amatorów sztuki. Sperone Westwater Gallery to projekt samego Normana Fostera.

Sperone Westwater Gallery w Nowym Jorku, proj. Foster + Partners

 

Obiekt charakteryzuje prosta i smukła forma, o dużej pojemności. Kształtują go trzy różne prostopadłościany, poukładane na sobie i połączone w jedną całość. Może to nawiązanie do kontekstu otoczenia, a inspiracją był inny kulturalny obiekt - The New Museum, autorstwa architektów z SANAA, który stoi kilkanaście metrów dalej?

 

 

Sperone Westwater Gallery

Sperone Westwater Gallery w Nowym Jorku, proj. Foster + Partners

 

Obiekt zaskakuje pomysłowym rozwiązaniem przestrzennym. Otóż w wąskiej wertykalnej przestrzeni kursuje sporych rozmiarów winda. Czerwony kubik, wolno przemieszczający się w dół i w górę za szklaną fasadą budynku od razu przykuwa wzrok z ulicy. W owej windzie architekt przewidział dodatkową przestrzeń ekspozycyjną, która jest jednocześnie przestrzenią mobilną.

 

Sperone Westwater Gallery

Sperone Westwater Gallery w Nowym Jorku, proj. Foster + Partners

 

Ekspozycja mieści się na trzech pierwszych kondygnacjach, tu również w mini wykuszu jest sala filmowa. Na trzecim i czwartym piętrze znajdują się prywatne galerie. Na ostatnich kondygnacjach znajdziemy: administrację, strefę biurową, a na przedostatnim poziomie bibliotekę. Ostatnia kondygnacja mieści zaplecze techniczne, a część podziemna magazyn.

 

Sperone Westwater Gallery

 

Wewnątrz przestrzeń podzielona jest antresolami i balkonami. Z jednego piętra można podziwiać choćby las rzeźb umieszczonych poziom niżej. Ekspozycja za każdym razem może być inna. Otwarty plan pozwala na manipulowanie przegrodami i elementami.

Sperone Westwater Gallery w Nowym Jorku, proj. Foster + Partners

 

Winda o wymiarach 4x6 metrów, pozwala przemieszczać się po kolejnych poziomach ekspozycji. W trakcie powolnego wspinania się po piętrach lub opadania, zwiedzający mają czas dokładnie przyjrzeć się ekspozycji w jej wnętrzu.

 

Sperone Westwater Gallery

Sperone Westwater Gallery w Nowym Jorku, proj. Foster + Partners

 

 

Konstrukcja budynku, mimo wyglądu zwykłego biurowca, nim nie jest. Wewnątrz, prócz podziałów w poziomach, sale ekspozycyjne łączą się również w pionach, poprzez antresole i balkony. Z jednego piętra można w ten sposób podziwiać choćby las rzeźb umieszczonych poziom niżej. Poza tym doświetlenie jest tu nieograniczone zbędnymi przegrodami. Aby uchronić wyposażenie przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, szklana elewacja jest matowa i częściowo odbija światło.

Więcej o:
Komentarze (4)
Budynek Fostera z artystyczną windą
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: info

    0

    UPR. ARCH. DLA INŻ. BUD.
    INICJATYWA USTAWA OBYWATELSKA - PRZYŁĄCZ SIĘ

    studentbuduje.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=1

  • Gość: nujorker

    0

    Pomysł fajny jednak na żywo ten projekt Normana wygląda koszmarnie i tanio jak Biedronka. Obłożony jest czymś co wygląda gorzej niż HPL a w dniu otwarcia był cały brudny...

  • Gość: johnny19

    Oceniono 1 raz -1

    więcej podniecania się niż to warte. Winda za szybą... WOW!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX