Łotewskie Muzeum Sztuki Współczesnej [WYNIKI KONKURSU]

Poznaliśmy wyniki konkursu na nowy gmach Łotewskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Rydze. Zwycięski projekt opracowała brytyjska pracownia Adjaye Associates we współpracy z AB3D.


Bryła bardzo dobrze koresponduje także z sąsiednią planowaną zabudową i tworzy fragment pierzei. Przed wejściem do muzeum zaplanowany został także częściowo zadaszony publiczny plac przechodzący w otwarte tereny zielone. Prosta i oszczędna forma budynku została ocieplona poprzez zaprojektowanie elewacji z naturalnego drewna.

 Konkurs na nowy gmach Łotewskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Rydze ogłoszony został pod koniec zeszłego roku. Do udziału w konkursie zaproszono 25 pracowni z całego świata. po wyłonieniu finałowej siódemki pracownie zostały poproszone o opracowanie projektu przy współudziale lokalnych pracowni architektonicznych. Zdaniem Jury konkursu najlepiej z zadaniem poradziło sobie konsorcjum pracowni Adjaye Associates i AB3D.

Zaproponowana bryła to spokojna bryła z dynamiczną formą dachu. Jury doceniło projekt między innymi za zrozumienie specyficznych warunków świetlnych łotewskiej stolicy. Położone na północy miast ma stosunkowo krótki dzień, ważne jest więc aby maksymalnie wykorzystać dzienne światło. Projektanci w tm celu zaproponowali łamany dach, który od południowej strony ma liczne przeszklenia pozwalające wniknąć promieniom słonecznym nawet do głębokich partii budynku.

Zakończenie prac nad budową obiektu zaplanowane jest na rok 2021.

ZOBACZ PROJEKTY >>>

Więcej o: