Willa Kouhsar - zmiana projektu w trakcie budowy

red

Właściciele powstającego domu nie byli zadowoleni z jego formy. Mimo zaawansowanych prac na budynkiem postanowili zmienić architekta i w oparciu o istniejące mury zaprojektować budynek od nowa.

1 z 23
fot. Parham Taghioff
2 z 23:?*6T%\X3[mz5x0&t[Kw7:r([mBSFk&<<Mv`uq];mUfV\Z%727cRoLkchl"6{~NaO.U2`cdAw$7j^ZO%-SGij"Y;~N<??>Y]wMG651E{-{-%<>[[1L`{41bk8BIM!UAdobe PhotoshopAdobe Photoshop CS28BIMmaniIRFR8BIMAnDsnullAFStlongFrInVlLsObjcnull
fot. Parham Taghioff
3 z 23
fot. Parham Taghioff
4 z 23
fot. Parham Taghioff
5 z 23
fot. Parham Taghioff
6 z 23
fot. Parham Taghioff
7 z 23
fot. Parham Taghioff
8 z 23
fot. Parham Taghioff
9 z 23TvckyoWicDV:gK9Nkk;rs
fot. Parham Taghioff
10 z 23
fot. Parham Taghioff
11 z 23!Wo`R]U.l?;
fot. Parham Taghioff
12 z 23
fot. Parham Taghioff
13 z 23
fot. Parham Taghioff
14 z 23#zp{edmm{}6z
fot. mat. pracowni
15 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
16 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
17 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
18 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
19 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
20 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
21 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
22 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni
23 z 23
Nextoffice Alireza Taghaboni

Wykonane według dawnego projektu mury już stały, gdy właściciele obiektu postanowili się zwrócić do nowej pracowni, aby ta zaprojektował budynek na nowo w oparciu o istniejącą już strukturę. Niezadowolenie budziła niezbyt szczęśliwa forma budynku, ale przede wszystkim wewnętrzne oktagonalne atrium, które wbrew oczekiwaniom nie wpuszczało do środka światła i nie otwierało budynku na zewnątrz. Zamiast reprezentacyjnego charakteru przesłonięte balkonem sprawiało raczej wrażenie ciasnego i nieco klaustrofobicznego pomieszczenia.

#zp{edmm{}6z
Tak wyglądał dom przed zmianą projektu
mat. pracowni

Architekci z pracowni Nextoffice Alireza Taghaboni swoje prace rozpoczęli od usunięcia południowego balkonu i zlikwidowaniu nieregularnej w kształcie latarni, która miała stanąć na płaskim dachu. Kolejnym krokiem było usunięcie dodatkowych i zbędnych elementów wystających poza główny obrys budynku oraz uzupełnienie bryły budynku w miejscu, gdzie forma przybierała nieregularne kształty. Efektem tych prac było uporządkowanie rzutu i zbliżenie jego planu do kwadratu.

Następnie wewnętrzne patio zostało otwarte na zewnątrz, a zamiast regularnej siatki słupów pojawiła się miękko układająca się ściana, która dynamiczną formą zdaje się zawijać i organizować wewnętrzną przestrzeń. Jej kształt został zaprojektowany tak, by poza efektem wizualnym umożliwiała przepływ świeżego powietrza oraz dostęp światła słonecznego także do głębszy partii budynku, a przede wszystkim powiązać optycznie wnętrze z otaczającym górzystym krajobrazem okolic irańskiego miasta Kordan. Pozornie przypadkowe rozcięcia zostały rozlokowane w sposób otwierający pomieszczenia na atrakcyjne widoki.

Dom zyskał także nową nazwę. Kouhsar w języku perskim oznacza górę, a nowa nazwa jest symbolicznie powiązana z otwarciem jakie nastąpiło w zmienionym projekcie.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Willa Kouhsar - zmiana projektu w trakcie budowy