Wydrążone w skale muzeum na szczycie góry. Projekt Zahy Hadid

red

MMM Corones to najnowsze i ostatnie muzeum w szeregu Messner Mountain Museum znajdujące się na szczycie płaskowyżu Kronplatz w Dolomitach. To niezwykłe, wbudowane w górę muzeum poświęcone jest alpinistom, którzy tworzyli historię wspinaczek wysokogórskich.

1 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
2 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
3 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
4 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
5 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
6 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
7 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
8 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
9 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe
10 z 10Muzeum alpinizmu na na szczycie góry Kronplatz
mat. prasowe

Gdzie indziej miałoby się znaleźć muzeum alpinizmu, jak nie na szczycie góry. Muzeum Corones zostało zaprojektowane przez światowej sławy architektów z pracowni Zahy Hadid. Budynek doskonale wtapia się w otoczenie i płynnie łączy z górą, kadrując widoki na otaczający krajobraz. Z jego wnętrza można obserwować masywy południowego Tyrolu. Monolityczna bryła wychyla się ze szczytu niczym kolejna górska skała. Obiekt wybudowano na szczycie góry Kronplatz, na wysokości 2,275 m.

Jedność zgórą

Zainspirowany górą projektant Peter Irmscher przeniósł szorstkość skały do wnętrza muzeum, zapewniając w ten sposób ciągłość wizualną.

Projekt został całkowicie podporządkowany zespoleniu wnętrza znaturą – mówi Peter Irmscher.

Ponieważ miejsce to jest często odwiedzane przez narciarzy i turystów, podczas projektowania duży nacisk położono na właściwą akustykę. "Wiedzieliśmy, że goście będą odwiedzać muzeum, mając ze sobą sprzęt narciarski i będzie powstawało z tego powodu dużo hałasu – mówi Peter Irmscher. "Aby temu zapobiec i uczynić muzeum MMM Corones cichym miejscem, zaangażowaliśmy do projektu inżyniera ds. akustyki - dodaje.

Beton niczym sztuczna skała

Do projektu monolitycznej konstrukcji użyto betonu, surowość tego materiału upodabnia go do otaczających skał. By uzyskać odpowiednie walory akustyczne, wyłożono sufity płytami Mono Acoustic - pokryte szarym tynkiem współgrają z jednolitym wnętrzem, które sprawia wrażenie, jakby zostało wydrążone w skale. Klatki schodowe we wnętrzach zostały zaprojektowane kaskadowo, niczym schodzące w dół górskie strumienie. Budynek ma trzy poziomy, panoramiczne okna i tarasy, z których roztacza się widok na dolinę.

Projekt muzeum powstał w pracowni Zaha Hadid Architects. W skład zespołu projektowego weszli: Zaha Hadid i Patrick Schumacher, Cornelius Schlotthauer, Peter Irmscher, Markus Planteu i Claudia Wulf.

Skomentuj:

Wydrążone w skale muzeum na szczycie góry. Projekt Zahy Hadid