Polscy studenci zaprojektowali centrum kultury na placu we Florencji

18.04.2017 11:02
Rysunek. Centrum Kultury we Florencji - projekt wyróżniony w konkursie portalu Start for Talents

Rysunek. Centrum Kultury we Florencji - projekt wyróżniony w konkursie portalu Start for Talents (projekt: Anna Mardyła i Mateusz Dąbek)

Jak zabudować miejski plac i jednocześnie go zachować? Na to pytanie odpowiedzieli studenci architektury Anna Mardyła i Mateusz Dąbek przygotowując koncepcję centrum kultury na placu we Florencji. Prezentujemy projekt wyróżniony w międzynarodowym konkursie.

Zaprojektować budynek na placu we Florencji to nie lada wyzwanie. To miasto bywa uważane za jedno z najpiękniejszych na świecie, malownicze place, pałace miejskie, wyłaniające się zza rogu widoki wszystko to sprawia, że architekci muszą z wielką starannością odnieść się do kontekstu, by nie zaburzyć starannie przez wieku kształtowanego miasto-obrazu. To wyzwanie podjęli studenci z Politechniki Śląskiej przystępując do konkursu na projekt Centrum Kultury na placu Largo Pietro Annigoni.

Wstęga na placu

Do budynku można dostać się z poziomu Placu Largo Pietro Annigoni, ale również z poziomów parkingów. Założeniem było umożliwienie zwiedzania pieszym, ale również samochodom oraz zachęcenie przyjezdnych do odwiedzenia Centrum Kultury. W związku z tym ściany oddzielające budynek właściwy od parkingu są szklane, ale żeby parking był niewidoczny z wewnętrznego patio - zastosowano szybę wenecką.

Szlak zwiedzania Centrum Kultury

Zwiedzanie może odbywać się dwoma torami. Do budynku można się dostać bezpośrednio poprzez strefę wejściową. Znajduje się tam recepcja oraz punkt informacyjny. Tym samym odwiedzający rozpocznie zwiedzanie "wstęgą kultury" przemieszczając się po kolei po każdym z pomieszczeń. Przechodzi kolejno przez wystawy sztuki nowoczesnej, rzeźby, fotografii, malarstwa. Znajdując się przy strefie administracyjnej może się udać na wystawę zamkniętą bądź zejść na poziom patio, z którego dostępne są inne wystawy tematyczne, biblioteka z księgarnią, restauracja, strefa edukacji oraz sala audytoryjna.

Spacer po pochylni

Drugim torem zwiedzania jest wejście za pomocą pochylni. Pochylnia dzięki temu, że posiada szerokość od 12 do 15 metrów oraz posiada wypłaszczenia, może być zagospodarowana w dowolny sposób. Możliwe jest utworzenie wystawy, zamontowanie instalacji, zorganizowania performensu czy wykładu.

Podcienia chroniące przez słońcem i deszczem

Poruszając się pochylnią do samego końca dostajemy się na patio, skąd możliwe jest zwiedzanie Centrum Kultury. Patio widoczne jest z każdego miejsca. To przestrzeń przystosowana do użytkowania przez każdego, włączając w to osoby starsze i niepełnosprawne oraz dzieci. Wokół patio powstały podcienia umożliwiające korzystanie z obiektu w wygodny sposób podczas niesprzyjającej pogody, pozwala schronić się podczas zbyt dużego nasłonecznienia.

Budynek wypiętrza się z poziomu placu

Centrum Kultury we Florencji zaprojektowane przez polskich studentów to nowoczesny budynek, który wypiętrza się z poziomu placu. Autorzy koncepcji połączyli ideę wewnętrznego patio, które stało się w ich opracowaniu ogólnodostępnym placem miejskim z podcieniami służącymi za strefę wypoczynku dla odwiedzających. Bryła wyłania się z poziomu ulicy, a tarasowy i wstęgowy układ kadruje widoki na otaczające budynki. Transparentne, szklane ściany mają za zadanie odbijać otoczenia i łączyć przestrzenie. Tym samym wnętrze płynnie przenika się z zewnętrzem. Praca koncepcyjna została nagrodzona wyróżnieniem w międzynarodowym konkursie organizowanym przez portal Start for Talents.

Autorzy projektu: Anna Mardyła & Mateusz Dąbek, studenci, Politechnika Śląska Wydział Architektury

ZOBACZ WYRÓŻNIONY PROJEKT >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Komentarze (3)
Polscy studenci zaprojektowali centrum kultury na placu we Florencji
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Architekt

    Oceniono 3 razy -1

    oo dziwne.. dało się bez ultrarealistycznych wizualizacji?? sama makietka i odreczne rysuneczki , no nie wierze..
    Ania i Mateusz: BRAWO!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły