Złoto dla Polek w Mediolanie. Nagrodzony projekt domów - krabów

oska
27.04.2017 11:40
A A A
Futurystyczne pawilony - centra badawcze zaprojektowane przez Dagmarę Oliwę i Anitę Luniak. Nagrodzone Golden A'Design Award w konkursie A'Design Award & Competition.

Futurystyczne pawilony - centra badawcze zaprojektowane przez Dagmarę Oliwę i Anitę Luniak. Nagrodzone Golden A'Design Award w konkursie A'Design Award & Competition. (mat. prasowe)

W gronie zwycięzców konkursu A'Design Award znalazły się architektki z Polski: Dagmara Oliwa i Anita Luniak. Projekt pawilonów Crab Houses zlokalizowany w Sobótce u stóp góry Ślęża nagrodzono złotą statuetką.

Projekt unoszących się na smukłych nogach domów zainspirowanych kształtem tułowia kraba przekonał międzynarodowe jury i uzyskał pierwszą nagrodę w prestiżowym konkursie A'Design Award & Competition organizowanym podczas Milan Design Week. Kompleks zaprojektowany u stóp góry Ślęża ma być bazą dla prowadzonych tam badań naukowych, innowacyjnym centrum oraz miejscem spotkania naukowców, artystów i lokalnej społeczności. Statuetkę Golden A'Design Award Winner w kategorii architektura, budownictwo i design autorki odbiorą podczas uroczystej gali, która odbędzie się w Villa Olmo w Como 9 czerwca 2017 roku.

Zbadać niepewny grunt, spojrzeć w dal

Przeszklone kapsuły kadrują widoki na okolicę, tym samym wykorzystując malownicze położenie u stóp góry Ślęża. Również charakter zaprojektowanych form ma wpływać pozytywnie na atmosferę badawczą i stymulować naukowców do nieoczywistych poszukiwań. Domki stoją przecież oderwane od ziemi, wsparte na nóżkach — ich nieoczywisty kształt oraz położenie sugerują chęć poszukiwań poza zbadanym, sprawdzonym terenem, czyli tam, gdzie kryją się innowacje.

Futurystyczne pawilony

W projekcie domów - laboratoriów badawczych dominują dwa materiały: drewno pokryte laminatem z włókna szklanego i stal. Pawilony będą wyposażone w nowoczesne technologie pozwalające na oszczędzanie energii: rekuperator, pompy ciepła czy komórki solarne. Jeden z budynków będzie przeznaczony na laboratorium badawcze i salę warsztatową. W dwóch pozostałych zaaranżowano strefę mieszkalną. Nocą obiekty opracowane przez Dagmarę Oliwę i Anitę Luniak będą emitować światło niczym górskie świetliki. 

O konkursie A’Design Award & Competition 

Pierwsza edycja konkursu A’Design Award & Competition miała miejsce w 2009 roku i szybko weszła do ścisłej czołówki najbardziej prestiżowych konkursów designerskich na świecie. W tym roku na konkurs wpłynęło ok. 18 000 prac ze 180 państw. Wysoki poziom konkursu zapewnia międzynarodowe jury złożone z przedstawicieli świata nauki, biznesu oraz sztuki. W 2017 roku prace oceniało ponad 170 sędziów w 110 kategoriach, w tym m.in. w zakresie architektury, wnętrz, mebli, biżuterii, jachtów.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >> >

Zobacz więcej na temat:

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (25)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    lindhorst1

    Oceniono 18 razy 12

    Kiedy oglądam takie dziwotwory architektoniczne i czytam gazetowe komentarze do nic, przypomina mi się brodaty dowcip:
    Spotyka się dwóch przyjaciół. Jeden niedawno się ożenił, drugi więc pyta:
    - A jak Twoja małżonka gotuje?
    - Okropnie. Ale nie to jest najgorsze.
    - A co?
    - Jeszcze trzeba chwalić.

  • avatar

    Gość: zzzz

    Oceniono 6 razy 4

    Wyglądają jak placówki badawcze z mass effect-a więc mało odkrywcze. Budynki dobre na teremy zalewowe lub mokradła ale nic poza tym.

  • avatar

    Gość: Podpisz się

    Oceniono 3 razy 3

    Dobrze że nagrodzili projekt, może nie będzie trzeba go realizować???
    Czemu stawiać takie rzeczy w środku "przyrody"?

  • avatar

    Gość: fgb

    Oceniono 19 razy 3

    wysmienite, 10/10

  • avatar
  • avatar

    Gość: amp

    Oceniono 2 razy 2

    To nie jest nowatorski pomysl

  • avatar

    welarg

    Oceniono 3 razy 1

    To jest dowód na to, że w budownictwie nie ma rzeczy niemożliwych.

  • avatar

    Gość: Jaca

    Oceniono 5 razy 1

    u stóp góry Ślęży. Odmieniamy szanowna redakcjo :/

  • avatar

    Gość: Małgorzata B

    Oceniono 29 razy 1

    Brzydkie i pokraczne są te domki. Nie rozumiem ,jak za coś takiego, można było dać nagrodę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX