Renowacja domu w Nadrenii Północnej-Westfalii - ile daje wymiana stolarki na nowoczesną

Niby ten sam, a całkiem inny - po wymianie okien i drzwi na nowoczesne firmy Schüco stary budynek zmienił się w efektowną rezydencję. Architektka i inwestorka, Erika Werres, stworzyła elegancki i spójny efekt architektoniczny, zręcznie operując materiałami, strukturami i kolorami.

Errika Werres zakochała się od pierwszego wejrzenia nie tylko w lokalizacji działki, lecz także w znajdującym się na niej budynku. Organizacja przestrzeni, materiały, z których został wykonany, a także wysokość pomieszczeń sprawiły, że uznała go za doskonałe miejsce dla jej pięcioosobowej rodziny. Zdecydowała, że pomimo zwiększonych kosztów inwestycji, modernizacja istniejącego obiektu będzie lepszym rozwiązaniem niż budowa nowego domu. Po kapitalnym remoncie zewnętrzna elewacja zyskała większą powierzchnię przeszkleń i została ocieplona w systemie ETICS. Całkowicie zrekonstruowano dach, a wnętrze budynku przystosowano do indywidualnych potrzeb członków rodziny. W efekcie prac na trzech kondygnacjach o łącznej powierzchni 240 m2 powstała przesycona światłem, funkcjonalna przestrzeń, która w niczym nie ustępuje nowoczesnemu budownictwu. Od zewnątrz natomiast budynek zwraca uwagę ciekawą architekturą nawiązującą do stylu lokalnej zabudowy.

Więcej światła, więcej widoku

Jednym z ważniejszych elementów remontu było zwiększenie liczby okien i wymiana stolarki otworowej na tę o większym formacie. Miało to zapewnić lepszy dostęp dziennego światła do wnętrz oraz otworzyć je na malownicze pejzaże ogrodu. Zmiana ta musiała jednak iść w parze z poszanowaniem oryginalnego stylu budynku - podlegał on ochronie konserwatorskiej. Architekt wybrała energooszczędne systemy aluminiowe Schüco ze względu na możliwość realizacji indywidualnego projektu w każdym detalu. Najbardziej powtarzalnym motywem elewacji są usytuowane na wszystkich piętrach wysokie okna z ruchomym słupkiem i ukrytymi okuciami, które kontrastują z transparentnymi, wielkoformatowymi przeszkleniami na parterze od strony ogrodu. Na taras prowadzą dwa duże moduły drzwi podnoszonoprzesuwnych. Wstawione pomiędzy nimi przeszklenie stałe o szerokości 6 metrów zaciera granice między salonem o ogrodem. W strefie wejścia wygodnym i nowoczesnym stał się wbudowany w ościeżnicę drzwiową czytnik linii papilarnych, który zapewnia mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa.

Konsekwentna gra kolorów

Przygotowując projekt modernizacji, Errika Werres zwróciła szczególną uwagę na dobór odcieni, tekstur i materiałów. Zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz architekt użyła gamy kolorów, które podkreślają surową elegancję użytych materiałów, czasem stosując je jako akcent, a innym razem zestawiając w mocne kontrasty.

Jako przewodni motyw kolorystyczny zewnętrznej powłoki budynku wybrała metaliczny odcień „Tiger greybrown” z palety teksturowanych lakierów proszkowych, również firmy Schüco. Na elewacji można jednak znaleźć całe spektrum tonacji - od jasnego tynku silikatowego, poprzez ramy okienne w metalicznym szaro-brązowym odcieniu, brązową okładzinę ceramiczną i czarne angobowane dachówki, które wchodzą w mocny kontrast z jasnymi płytami chodnikowymi z betonu i żwirową nawierzchnią. Na pogrubionych po ociepleniu ościeżach okiennych zamontowano zlicowane z murem przesłony przeciwsłoneczne. Kolor lamel został dopasowany do ram okiennych.

Wewnątrz budynku natomiast dominuje biel ścian i sufitów, z którymi współgrają cementowo-szare podłogi z kamionki, szare parapety okienne, a w pomieszczeniach wilgotnych – szare płytki ceramiczne o perłowym połysku. Nawet drewniane elementy wystroju zostały podporządkowane tej konwencji.

Więcej o: