Under od Snohetta. Pierwsza podwodna restauracja w Europie

Restauracja Under, zaprojektowana przez pracownię Snohetta, jest pełna kontrastów - między lądem a morzem, tym co powyżej i poniżej. Między miękkim ciepłym dębowym drewnem i tkaninami a szorstką betonową fasadą, która może wytrzymać najsilniejsze burze i fale.

Restauracja Under znajduje się w Lindesnes, najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża. Miejsce to słynie z intensywnie zmieniających się warunków pogodowych. Niebo potrafi zmieniać się ze spokojnego w burzliwe kilka razy dziennie. W języku norweskim słowo „under” ma dwa znaczenia - „poniżej” i „cud”.

Bryła zatopiona w morzu

Zatopiona w morzu, monolityczna bryła budynku o długości 34 metrów, rozbija powierzchnię wody, by spocząć bezpośrednio na dnie morskim pięć metrów poniżej tafli wody. Surowy beton budynku kontrastuje ze skalistym, poszarpanym wybrzeżem. Restauracja zdaje się być wyrzucanym na brzeg elementem jakiejś dziwnej, bliżej nie określonej konstrukcji.

Struktura została zaprojektowana tak, by z czasem w pełni zintegrować się ze środowiskiem morskim. Betonowa, zatopiona pod wodą skorupa będzie funkcjonować jako sztuczna rafa, na której osiądą wodorosty i morskie żyjątka. Położone na skalistej linii brzegowej betonowe ściany o grubości pół metra są zbudowane tak, aby wytrzymać nacisk i wstrząsy w trudnych warunkach morskich. Podobnie jak zatopiony peryskop, masywne okno restauracji oferuje widok na dno morskie, które wygląda inaczej o różnych porach roku i w różnych warunkach pogodowych.

Bryła restauracji Under została zanurzona i przytwierdzona do betonowej płyty zakotwiczonej w skale pod dnem morskim. Aby zapewnić prawidłowe połączenie ze śrubami na płycie betonowej, zespół budowlany wypełnił konstrukcję wodą, aby ją zatopić. Po upewnieniu się, że wszystkie śruby zostały całkowicie dokręcone, woda została odprowadzona, umożliwiając rozpoczęcie prac wewnętrznych.

Zmiany i kontrasty

Po wejściu do budynku znajdujemy się w pokrytym dębem foyer. Panuje tu cisza (pomieszczenie zostało specjalnie wyciszone), tak inna od huku morza, który goście słyszeli jeszcze przed chwilą. Po masywnych dębowych schodach przechodzimy coraz niżej. Restauracja się zmienia. Ciemne drewno zastępują tkaniny. Wnętrza stają się ciepłe i przyjazne. Kolor pokrytego tkaniną wnętrza staje się ciemniejszy i bardziej intensywny, im głębiej zanurzamy się pod powierzchnię wody. Przy wejściu kolor naturalnego drewna przechodzi w róż, kojarzący się z zachodem słońca.  Następnie widzimy intensywny koralowy odcień i morską zieleń. W głównej sali restauracyjnej dominuje granat.

Na poziomie antresoli i baru, w miejscu gdzie budynek styka się z morzem, w bok budynku wycina się pionowe okno, rozciągające się od poziomu morza do dna morskiego. Można tu obserwować styk wody i powietrza i patrzeć na fale. Na samym dole, w 40-osobowej sali restauracyjnej umieszczono panoramiczne okno o szerokości 11 metrów i wysokości 3,4 metra. Widok z okna będzie ewoluował stopniowo w ciągu dnia i pór roku. Kolor wody będzie zmieniał się z szafirowego błękitu w zimny zimowy dzień, na szmaragdowo zielony w sezonie letnim.

Restauracja i ośrodek badawczy

Szefem otwartej 20 marca 2019 roku restauracji Under został Nicolai Ellitsgaard z uznanej restauracji Måltid w Kristiansand. Kieruje on 16-osobowym, międzynarodowym zespołem kucharzy, którzy doświadczenie zdobywali w najlepszych restauracjach z gwiazdkami Michelin. Kuchnia oparta jest na wysokiej jakości lokalnych produktach. Specjalnością są ryby i owoce morza. Ellitsgaard i jego zespół prowadzą regularny dialog z biologami morskimi, aby zrozumieć, jak i kiedy zbierać owoce morza w najbardziej zrównoważony sposób. Menu degustacyjne, składające się z 18 dań to koszt ok. 1600 złotych.

Restauracja zaprojektowana przez Snohetta funkcjonuje również jako ośrodek badawczy życia morskiego. Przyjmowane będą tu interdyscyplinarne zespoły badawcze zajmujące się biologią morską i zachowaniem ryb. Na fasadzie budynku zostaną zamontowane kamery i urządzenia pomiarowe.



Więcej o: